maanantai 2. toukokuuta 2022

Anne Leinonen: Kirjanoita & Noitakirja

Kansikuvat.

Sateenvarjo ei pysynyt auki vaan raukesi veltoksi.

17-vuotias Aura asuu Helbyssä ja kokee välillä kummallisia näkyjä toisesta maailmasta. Kun Aura tapaa Pyryn ja pääsee töihin Menetettyjen unelmien taloon, hän saa selville totuuden itsestään ja maailmastaan.

Nämä kirjat ovat roikkuneet lukulistallani jo vuosia. Tässä YA-kirjaparissa sukelletaan kirjojen maailmaan ja mikäs sen kiinnostavampaa. Sain nyt viimeinkin tartuttua niihin lukuhaasteiden siivittämänä, näillä kun tikkasi näppärästi pari kohtaa useampaan haasteeseen.

Tykkäsin paljon kirjojen maailmasta. Auran Helby on vaihtoehtoinen Helsinki, jota on ravistellut jonkinlainen katastrofi lähimenneisyydessä. Pikkuhiljaa selviää, mistä mullistuksessa oli kyse. Pidin erityisesti siitä, miten maailman kummallisuus paljastui lukijalle pienissä paloissa. Että siis matka maailman kaikkiin maihin käsittää noin kymmenen paikkaa? Anteeksi kuinka?

Aura paljastuu kirjanoidaksi, joka osaa taikoa lausumalla lainauksia kirjoista. Lainaukset oli valittu hauskasti ja mukana on niin klassikoita kuin uudempiakin kirjoja. Tuttujen teosten bongailu oli hauskaa, joskin mietin, miltä näiden lukeminen tuntuisi jos ei tunnistaisikaan lainausten lähdeteoksia.

Kirjan maailma oli kiehtova ja siksi minua harmittaakin se, että loppujen lopuksi kirjat olivat mielestäni aika tylsiä. Mietin, mistä se johtui, koska sinänsä kirjoissa tapahtuu paljon jännittäviäkin asioita. Sitten hoksasin, että Aura tuntuu seilaavan kaiken läpi ilman minkäänlaista tunnereaktiota yhtään mihinkään. Mitä tahansa tapahtuukin, hänen tunteitaan tai niistä johtuvia fyysisiä reaktiota ei kuvata juuri lainkaan.

Pidän itse enemmän kirjoista, joissa tempaudun mukaan päähenkilön tunne-elämään. Jos päähenkilöä vaikka jännittää, on kivempi, jos hänen kätensä hikoilevat ja ääni värisee kuin että teksti vain toteaa, että nyt häntä jännittää. Mutta, makunsa toki kullakin.

Lisäksi kirjoissa oli joitakin mielestäni outoja sanavalintoja. Jos lunta sataa sakeasti vaakasuorassa, silloin tuiskuttaa, ei tihkuta (Kirjanoita, s. 42). 


Kirjan tiedot:
Anne Leinonen: Kirjanoita & Noitakirja | WSOY 2017 & 2018 | 228 & 225 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Kirjapöllön huhuiluja, Kirsin kirjanurkka ynnä muut

Haasteet:
* Helmet 2022 : 8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua (Noitakirja) & 20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä (Kirjanoita) [33/50]
* YA-spefibingo : Kotimainen kirja ; Maaginen maailma
* Fantastinen kesä 2022 : Kirja, joka sinun on pitänyt lukea jo pitkään & Lasten tai nuorten fantasiakirja
* Aakkoshaaste : N

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti