Olin pienenä utelias lapsi.
Tässäpä kirja, jonka lainasin herätelainana ihan vain kauniin kannen vuoksi. Aihe sinänsä on tuttu, onhan ilmastonmuutosta ja luonnonsuojelua käsitelty tietokirjallisuudessakin vaikka kuinka paljon. Etenkin viime vuosina tutkijat ovat popularisoineet näitä aiheita erilaisista näkökulmista.
Tämän kirjan on kirjoittanut norjalainen biologi Anne Sverdrup-Thygeson, joka on urallaan erikoistunut ötököihin. Vaikka hän puhuukin niistä suurella lämmöllä, ne eivät kuitenkaan ole kirjan pääpointti. Tässä luontoa tarkastellaan pohtimalla, mitä kaikkea ihmeellistä se voikaan ihmiselle tarjota.
Luonto on jossain ihmisen ihmisen, hänen arkensa ja hänen mukavuuksiensa ulkopuolella, se on palvelukeskus, josta voi rajoituksetta noutaa kaiken tarvitsemansa ja jonka voi odottaa palvelevan milloin vain ja ilman ehtoja, mutta jota ei muuten tarvitse mitenkään erityisesti ottaa huomioon.
(s. 16)
Kirja on jaettu eri aihealueisiin ja siinä kerrotaan, miten luonnosta löytyy muun muassa lääkkeitä ja ideoita erilaisiin keksintöihin. Kaiken kattava tärkeä aihe on se, miten herkkä luonnon tasapaino on ja miten yhden lajin katoaminen vaikuttaa kaikkiin muihinkin.
Sverdrop-Thygeson kirjoittaa sujuvasti ja hauskasti, ja hänen ilonsa ja ihmetyksensä oikein loistaa tekstin läpi. Tykkäsin erityisesti siitä, että kirjan painopiste on Norjassa ja Skandinaviassa noin yleensä. Vaikka muuallakin maailmassa liikutaan, monet esimerkit nostetaan nimenomaan täältä pohjoisesta. Se sai kirjan tuntumaan enemmän "omalta" ja juuri meille pohjoisen asukkaille tarkoitetulta.
Kirjan tiedot:
Anne Sverdrup-Thygeson: Luonnon varassa: lajien monimuotoisuus elämän suojelijana | Bazar 2022 | 300 sivua | Kirjastosta
Norjankielinen alkuteos: På naturens skuldre (2020) | Suomennos: Virpi Vainikainen
Haasteet:
* Helmet 2022 : 43. kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan [35/50]
* #Tietokirjakevät : YKL-luokka 56.9
Ekologia. Eliömaantiede.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti