En seuraa nyrkkeilyä. Itse asiassa en pidä koko lajista enkä näe mitään järkeä siinä, että kaksi ihmistä hakkaa toisiaan yleisön edessä näyttääkseen kumpi on kovempi tyyppi.
Sen sijaan seuraan niinkin tärkeää kulttuuriohjelmaa kuin Tanssii tähtien kanssa ja sitä kautta opin, että Elina Gustafsson on palkittu nyrkkeilijä. Mielestäni on hienoa, että kisassa oli mukana naispari ja tämän kirjan perusteella ymmärrän hyvin, miksi Ellu lähti kisaan mukaan. Sateenkaariarvot ovat hänelle tärkeitä, mikä ei ole ollut helppoa urheilun kovassa ja (päällisin puolin) heterossa maailmassa.
Tämä elämäkerta keskittyy nyrkkeilijän uraan ja täytyy sanoa, että mielipiteeni nyrkkeilystä lajina muuttui tämän myötä vieläkin negatiivisemmaksi. Lapset, nuoret, aikuiset, etsikää jokin toinen harrastus! Voi elämä millaista fyysistä ja psyykkistä rääkkiä Ellu on kestänyt lajin vuoksi sekä kehässä että sen ulkopuolella. Minun on niin vaikea ajatella, että joku pitää esimerkiksi tällaista normaalina:
Vedimme viimeistelytreenit kahdeltatoista. Sen jälkeen puin vaatteet ja hikoilin vähän pois ylimääräistä. Nyt on yli enää puoli kiloa. Aamusta asti on ollut hirveä jano. Paino on 69,5 kiloa, ja mulla on aika paljon nestevajetta. Suu on koko ajan hirveän kuiva. Onnesi tajusin ottaa silmätipat mukaan, sillä keho on niin kuivunut, että silmät tuskin liikkuvat päässä.
(s. 146)
Kokonaisuutena kirja kertoo oman itsevarmuuden ja identiteetin löytämisestä. Siinä kuvataan vaikeaa lapsuutta, johon kuului väkivalta, päihteet ja kiusaaminen. Nyrkkeily ja siinä pärjääminen kuvataan yhdenlaisena pelastuksena, mutta paskat valmentajat murensivat itsetunnon ja osaamisen tunteen. On hienoa, että Ellu on uskaltanut etsiä apua ja nostanut itsensä pohjalta vahvaksi omaksi itsekseen.
Lukukokemuksena kirja tuntui hieman rikkonaiselta ja se, että kaikkia siinä mainittuja ei nimetty, tuntui turhalta kainostelulta. Kuka tahansa voi googlata, kuka on Ankeuttaja tai Ellun seuralainen Linnan juhlissa.
Mutta, oikeastaan toivoisin, että yläkoulun opettajat löytävät tämän ja lisäävät lukupaketteihinsa! Selkomukaelmakin olisi mahtava juttu, jotta vieläkin useampi voisi lukea tämän.
Koska pohjimmiltaan tämä kirja näyttää, että ei tarvitse olla kympin oppilas tai syntymästään asti täydellisen ehjä ihminen pärjätäkseen elämässä. On ihan okei epäonnistua ja tehdä vääriä valintoja, on ihan okei etsiä itseään vielä aikuisenakin. On ihan okei todeta, että tästä en selviä ilman ammattilaisen apua. Nämä ovat tärkeitä opetuksia nuorelle. Siksi on hienoa, että maailmassa on tällaisia rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat jakaa oman selviytymistarinansa muillekin.
Kirjan tiedot:
Ulla-Maija Paavilainen: Rohkeudella Elina Gustafsson | Otava 2021 | 300 sivua | Kirjastosta
Haasteet:
* Helmet 2022 : 26. kirja liittyy kansalaisaktivismiin [38/50]
* #Tietokirjakevät : YKL-luokka 79.18309
Nyrkkeily, muotoluokka 09 eli historia.
* #Queerlukuhaaste2022 : Kirjagrammaajan suosittelema
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti