torstai 26. toukokuuta 2022

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa (Lili Loimola ratkaisee #01)

Kansikuva.


Käytävä on niin pimeä, että pian hän ei näe enää eteensä.

Lili Loimola palaa sotienjälkeiseen Suomeen monen Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Hän on päättänyt ryhtyä yksityisetsiväksi ja pian hänellä onkin käsissään hyvin arkaluontoinen juttu.

Yllätyin ihan aluksi siitä, että Lili onkin naimisissa. Takakansiteksti ja irtokannen sisälipare kun antavat ymmärtää, että hän nimenomaan ei halua avioliittoa tai perinteistä perhe-elämää. Jälkimmäinen on toki totta, Lilin avioliitto ei nimittäin ole aivan tavanomainen.

Hän tapasi Rikun laivamatkalla Suomeen ja kummastakin tuntui, että avioliitto antaisi heille mukavan kunniallisuuden kiillon. Lili olisi vakavasti otettava rouvashenkilö, Riku puolestaan heteroksi oletettu aviomies. Kumpikin saisi sitten puuhata omalla tahollaan mitä (tai ketä) halusi.

Pidinkin kirjassa erityisesti siitä, että se kuvaa 1940-luvun Suomea myös seksuaalivähemmistön näkökulmasta. Rikun kanssa käydään öisellä Esplanadilla, jossa puskissa tapaavat miehet pelkäävät poliisin ratsioita. Lilin ensimmäinen toimeksiantokin on kiristystapaus, jota ei voi viedä poliisin eteen.

Lili ja Riku onnistuvat luikertelemaan Helsingin seurapiireihin, ja pian kiristysjuttu muuttuu murhan selvittelyksi. Kirja olisi mielestäni voinut olla vähän lyhyempikin, koska nyt murhamysteeriä venytettiin todella pitkään. Vihjeet ja ratkaisu olivat lopulta niin ilmiselviä, että kun Lili ja Riku viimein laskivat 2+2=4, kumpikaan ei vaikuttanut enää kovin terävältä. Lopussa tuntui myös siltä, että kirjailija oli kirjoittanut itsensä nurkkaan ja kiperä tilanne ratkaistiin takavasemmalta ilmestyvällä deus ex machinalla.

Tämä on kyllä leppoisa dekkari, joka sijoittuu mielenkiintoiseen historialliseen ajankohtaan. Pula-aika näkyy jopa eliitin arjessa, kaduilla kulkee tyhjäkatseisia entisiä sotilaita ja naiset pyrkivät elämään aivan  omaa elämäänsä. Luultavasti luen jatko-osankin, koska haluan tietää, miten Lilin ja Rikun käy.


Kirjan tiedot:
Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa | Otava 2022 | 415 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Amman lukuhetki, Kirja vieköön, Luetut.net ynnä muut

Haasteet:
* #Queerlukuhaaste2022 : Suhteiden monimuotoisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti