Vuonna 1714 epätoivoinen Addie LaRue kutsuu avukseen vanhoja jumalia. Yksi vastaa kutsuun ja Addie tekee pimeyden kanssa faustilaisen sopimuksen: sielu vastineeksi vapaudesta. Toiveesta tuleekin kirous, joka kantaa läpi vuosisatojen.
Näin tästä kirjasta juttua jossain ja onnekseni tämä oli saatavilla kirjastosta pienen odottelun jälkeen. Luin tämän muutamassa illassa ja jokaisena oli pieniä vaikeuksia laskea kirja alas. Tykkäsin Scwabin tavasta kirjoittaa. Se on mielestäni kaunis ja pohdiskeleva, mutta etenee koko ajan eikä jää jumiin kiemurtelevaan korukieleen.
She will go, in the spring, and see the World's Fair, witness the Eiffel Tower, the iron sculpture sclimbing toward the sky. She will walk through buildings made of glass, ephemera installations, and everyone will talk of the old century and the new one, as if there is a line in the sand between the present and the past. As if it does not all exist together.
(s. 440)
Pidin Addiesta, jonka itsepäisyys vetää vertojaan pimeyden olennolle, jonka kanssa hän sopimuksensa tekee. Ranskalaisessa pikkukylässä kasvanut Addie toivoo vapautta, ja hän todellakin on ikuisesti vapaa toisten odotuksista ja velvollisuuksista. Mikään Addien teko jätä jälkeä maailmaan. Rikotut esineet palautuvat ehjiksi eikä hän voi kirjoittaa sanaakaan paperille. Kukaan ei muista häntä sen jälkeen, kun hän katoaa näköpiiristä.
Hän ei kuitenkaan anna periksi ja päättää jäädä historian kirjoihin tavalla tai toisella. Olisin halunnut lukea enemmänkin Addien seikkailuista hänen pitkän elämänsä aikana. Monet tapahtumat vain mainitaan ohimennen tekstissä sen sijaan, että niiden olisi näytetty tapahtuvan. Ihan tästäkin johtuen en pitänyt yhtä paljoa kirjan toisesta kertojasta Henrysta.
Kirjassa vuorottelevat Addien historia ja nykyaika, vuosi 2014, jolloin hän viimein tapaa jonkun, joka pystyy muistamaan hänet. Henry oli mielestäni ajoittain todella ärsyttävä itsesäälissä rypevä valittaja, eikä olisi tarvinnut näin paljoa sivutilaa.
Kirjan kolmas hahmo on Luc, se pimeyden voima, jonka kanssa Addie tekee sopimuksen. Hän oli melkoisen stereotyyppinen komea ilkimys, mutta tykkäsin lukea hänen ja Addien kieroutuneesta suhteesta kautta aikojen.
Tämän perusteella aion kyllä kokeilla Scwabin Shades of Magic -sarjaa, joka on suomennettukin!
Kirjan tiedot:
V. E. Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue | Titan Books 2020 | 545 sivua | Kirjastosta
Haasteet:
* #Queerlukuhaaste2022 : Julkaistu 2020-luvulla
Sekä Addie että Henry ovat bi-/panseksuaaleja, ja tämä näkyy etenkin Henryn tarinassa.
* Fantastinen kesä 2022 : Kirjassa matkustetaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti