sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Minna Keinänen & Harri Nyman: Kissojen Suomi: katit historian poluilla

Kansikuva.


Suomen kissakunnan historia on noin tuhatvuotinen.

Olen aikonut lukea tämän kirjan jo kymmenen vuotta. Oikeasti. Siitä asti, kun se ilmestyi. Vannoutuneen kissafanina huomaan kyllä ilmestyvät kissakirjat, mutta perustietokirjat eivät nouse lukulistallani kovin korkealle. Asiahan on "tietenkin" tuttua, joten miksipä kiirehtisi?

No, eihän tämä mihinkään karannut, mutta kyllä minä opin tästä uuttakin. Kirjan aiheenahan on kissojen tuhatvuotinen historia Suomessa. Miten kissat tulivat Suomeen ja mikä niiden asema on ollut pihapiirissä ja perheessä? Olen jo päässyt pätemään sillä tiedolla, että kissat saapuivat tänne luultavasti viikinkien matkassa.


Toimeentulo niukkojen viljasatojen kanssa oli kiikun kaakun ja viljan menestyksekäs varastointi avainasia. Kissat pitivät aittoihin pyrkineet hiiret kurissa ja ratkaisivat asia näin talonpoikien eduksi. Tie maatalous-Suomen tulevaisuuteen aukeni.
(s. 12)


Kirja on jaettu eri aihealueisiin ja mukana on sellaisiakin, joita en olisi itse heti tullut ajatelleeksi. Kirjassa esitellään esimerkiksi kissaan liittyviä paikannimiä ja perehdytään sanaan "kissa" ja sen synonyymeihin. Muutama erilainen ja ehkä hieman kuuluisampi kissa saa oman kappaleensa, ja kirjassa seurataan kissan toimenkuvan muutosta. Alun perin aitassa ja navetassa hiiriä pyydystäneestä pikkupedosta tuli ajan kanssa myös kodin rakas lemmikki.

Kirja on hyvin ja sujuvasti kirjoitettu ja siihen mahtuu paljon asiaa. Tämä on oikein hyvä perusteos kenelle tahansa, jota kiinnostaa kissan ja ihmisen välinen kumppanuus.


Kirjan tiedot:
Minna Keinänen & Harri Nyman: Kissojen Suomi: katit historian poluilla | SKS 2012 | 175 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Ullan luetut kirjat, Kirjojen maa, Sinisen linnan kirjasto ynnä muut

Haasteet:
* Helmet 2022 : 18. kirjan on kirjoittanut toimittaja [37/50]
* #Tietokirjakevät : YKL-luokka 67.45209
Kissat, muotoluokkana 09 eli historia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti