perjantai 29. huhtikuuta 2022

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat: lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Kansikuva.


Lasten ja nuorten arki koostui aivan tavallisista leikeistä, erilaisista huveista, juhlista ja ajanvietosta ystävien kanssa, opiskelusta, ihastuksista – ja miksei riidoista vanhempien ja sisarusten kanssa.

Helsingin Sanomissa oli tässä taannoin juttu tästä tietokirjasta. Olin tyytyväinen itseeni: kirja oli varattu aikoja sitten, heti kun huomasin sen ilmestyvän. Ehdin lukea sen vasta nyt, mutta pointti onkin se, että aihe kiinnosti minua heti. Toivottavasti lehtijuttu on saanut muutkin tarttumaan tähän!

Alle 200 sivun pituiseen kirjaan on kerätty tietoa siitä, millainen etenkin tyttöjen lapsuus oli ennen nykyaikaa. Miten he viettivät aikaansa? Oliko tyttölapsen elämä lyhyt ja alistettu, ja päättyikö se aina avioliittoon hädin tuskin teini-ikäisenä?

Kirja on jaettu eri aihealueisiin, muun muassa kasvatus ja koulutus sekä tyttöjen seksuaalisuus. Tiedot pohjautuvat toki muihinkin tutkimuksiin, mutta itse pidin erityisesti siitä, että kirjassa lainattiin tyttöjen ja nuorten naisten omia sanoja.

Esimerkiksi Kajaanissa 1800-luvun puolivälissä elänyt Lina Rislachi piti päiväkirjaa. Näitä mietteitä oli hauska lukea ja huomata, miten samanlaisina teinityttöjen ajatukset ovat pysyneet. Linaa mietityttävät niin perhesuhteet kuin Kajaanin tuskallisen pienet piiritkin.

Harmi, ettei kirja ollut pitempi, vaikka toki tästä aiheesta on olemassa myös kirjailijan väitöskirja. Minusta onkin kiva lukea popularisoitua tieto- tai ehkä pikemminkin tiedekirjallisuutta, ja komppaan kirjailijaa:


Mielestäni on tärkeää, että akateemisen tutkimuksen tulokset pääsevät näkyville ja suuren lukevan yleisön saataville, sillä vain siten vuosien mittaisella työskentelyllä on merkitystä.
(s. 8)


Kirjan tiedot:
Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat: lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle | Avain 2022 | 175 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 15. kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää [31/50]
* #Tietokirjakevät : YLK-luokka 30.1509
Perhesosiologia, muotoluokkana 09 eli historia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti