lauantai 23. huhtikuuta 2022

Darcie Little Badger: Elatsoe

Kansikuva.


Ellie bought the life-sized plastic skull at a garage sale (the goth neighbors were moving to Salem, and they could not fit an entire Halloween warehouse into their black van).

Elatsoe "Ellie" Briden serkku kuolee äkillisesti onnettomuudessa. Vaihtoehto-Yhdysvalloissa kuolema ei kuitenkaan ole mikään este ja niinpä Trevor ilmestyy Ellien uneen kertomaan, että hänet on murhattu. Ellie tietää nyt murhaajan nimen, mutta teon osoittaminen todeksi onkin aivan toinen juttu.

Tämä olikin monella tapaa erilainen YA-kirja. Ensinnäkin Darcie Little Badger on lipan-apassi ja niin on myös Ellie. Lipan-identiteetti on tärkeä Ellielle henkilökohtaisesti ja myös erilaisten juonenkäänteiden kannalta.

Lisäksi sekä kirjailija että Ellie ovat aseksuaaleja. Niinpä kirjasta puuttuukin YA-kirjallisuudelle niin tyypillinen romanttinen ollako vai eikö olla yhdessä -jossittelu, ja keskipisteessä ovat Ellien perhesiteet. Tarina keskittyy murhaajan nappaamiseen ja – yllättäen YA-kirjalle – Ellien vanhemmat ovat mukana kuviossa. He luottavat tyttäreensä ja tämän kykyyn kutsua kuolleiden eläinten henget elävien pariin.

Ellien erityiskyky on kulkenut hänen äidinpuoleisessa suvussaan jo monen sukupolven ajan. Hän on kuullut koko ikänsä tarinoita legendaarisesta esiäidistään, joka muiden urotekojen lisäksi puolusti lipaneita valkoisten valloittajien väkivallalta. Ellie ja tarina eivät vello koko aikaa heimon traagisessa historiassa, mutta sekin on osa Ellietä ja hänen identiteettiään.


Ellie's elders often cautioned: when somebody dies young, it was dangerous to speak his name, see his face, or risk calling him back another way.
(s. 36)


Vaikka kirja pyörii murhan, surun ja muiden vähemmän hilpeiden aiheiden ympärillä, se on kevyttä luettavaa. Minäkin kyllä pohtisin dinosaurusten kutsumista, jos minulla olisi sama kyky kuin Elliellä. Välillä huumori tuntui tulevan etualalle silloinkin, kun sitä ei oikeastaan kaivattu. Se sai kirjan tuntumaan välillä enemmän nuortenkirjalta kuin YA:lta.

Ellien maailma sinänsä on hauska sekametelisoppa, jossa kaduilla voi törmätä niin keijukuningas Oberonin perillisiin kuin vampyyreihinkin. Ellien uskollisin ystävä on Kirby, rakas lemmikkikoira jo 17 vuoden ajan (12 elossa, viisi kuolleena). Kaikista on apua, kun Ellie yrittää saada Trevorin murhaajan vastuuseen teostaan.


Kirjan tiedot:
Darcie Little Badger: Elatsoe | Levine Querido 2020 | 446 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 9. kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön [29/50]
* Luonto sivuilla : Kirjassa on ei-todellisia eläimiä
* YA-spefibingo : Kirjan kannessa on eläin
* #Queerlukuhaaste2022 : Aro/acehahmo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti