lauantai 3. kesäkuuta 2023

Anne B. Ragde: Vihreät niityt

Kansikuva.

Hän seisoi keskellä pihaa, kun Kai Roger tuli autollaan.


Neshovin perheessä kuohuu taas. Torunn yrittää pärjätä sikatilalla, Margido pohtii hautaustoimiston modernisointia ja Erlendille on tiedossa perheenlisäystä.

En oikein tiedä, miksi välttelin tämän lukemista, mutta nytpä sitten luin tämän parissa illassa. Ehkä vähän pelkäsin, miten tässä käy? Sarjan edellinen osa Erakkoravut jäi yllättävään cliffhangeriin, joten juonipaljastuksilta ei nyt oikein voi välttyä.

Edellisen osan lopussa Tor teki itsemurhan ja nyt Torunn tuntee olevansa syypää isänsä kuolemaan. Kaiken lisäksi rappeutunut sikatila ja vanha isoisä tuntuvat aivan mahdottomilta hoitaa. Ragde kuvaa hyvin sitä, miten Torunn vaipuu yhä syvemmälle masennukseen eikä tunnu löytävän ulospääsyä.

Pidinkin eniten Torunnin ja hänen setänsä Erlendin tarinoista. Torunn ei löydä iloa mistään ja toisaalla Erlendiä jännittää niin, että hän ei meinaa pysyä nahoissaan. Erlend ja hänen miesystävänsä Krumme ovat päättäneet perustaa apilaperheen naispari Jytten ja Lizzin kanssa. Molemmat naiset ovat nyt raskaana ja nelikko odottaa ensimmäistä ultraa.

En varmaan kestäisi Erlendiä oikeassa elämässä, mutta kirjassa hän on mainio hahmo. Rasittava, mutta hauska ja niin rakastunut Krummeen, että animaatiossa hänellä olisi sydämet silmien paikalla aina Krummeen katsoessaan. En yleensä välitä raskaus- tai perheellistymistarinoista, mutta Erlend on hauska kertoja ja heidän elämässään on muitakin tärkeitä asioita.


- Onhan sinulla minut, Erlend sanoi. - Minulla on aivoihini asennettuna seitsemäs aisti, joka johdattaa minut erehtymättömästi kotiin omaan porealtaaseeni, mistä päin Kööpenhaminaa tahansa.
(s. 171)


Tämän sarjanhan piti olla vain trilogia, mutta nyt tässä on jo kuusi osaa. Jatkan ehdottomasti tämän parissa, koska näistä jää aina hyvä mieli. Neshovit tuntuvat oikeilta, epätäydellisiltä ihmisiltä ja kirjoissa on pieniä, arkisia kohtauksia, jotka kuitenkin iskevät suoraan tunteisiin.


Kirjan tiedot:
Anne B. Ragde: Vihreät niityt | Tammi 2009 | 293 sivua | Kirjastosta
Norjankielinen alkuteos: Ligge i grønne enger (2007) | Suomennos: Pirkko Talvio-Jaatinen

Luettu myös:
Kirjojen pauloissa, Tarukirja, Leena Lumi ynnä muut

Haasteet:
* Queer-lukuhaaste 2023 : Alkuperäiskieli ei suomi tai englanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti