torstai 15. kesäkuuta 2023

Tuomas Kilpi: Inka

Kansikuva.

Minun nimeni on Pedro.

Mustan surman runtelema Eurooppa kokee ikävän yllätyksen, kun läntiselle merelle ilmestyy laivasto. Sapa Inkan armeija on saapunut.

Pidin Tuomas Kilven selkokirjasta Avaruusasema Ithal ja tykkäsin myös tästä. Tämä on siis vaihtoehtohistoria, jossa uuden mantereen valloitus tapahtuukin toiseen suuntaan.

Tarinan kertoja on Pedro, joka on ensimmäisiä inkalaivaston havainneita. Munkin sijaan hänestä tuleekin inkavalloittajien tulkki ja neuvonantaja. Ensin hän on mielissään siitä ja uusista seikkailuista, mutta pikkuhiljaa karu todellisuus paljastuu. Inkat kun palvovat auringonjumalaa, joka vaatii veriuhreja.

Tarina oli välillä aika raaka ja vähän hämmästelen sitä, että joku kansallisesta luetteloinnista vastaava on laittanut asiasanaksi "nuortenkirjallisuus". Ennemmin minä tämän aikuisten puolelle laittaisin.

Mutta, on kiva, että selkokirjoistakin löytyy spefiä! Tämä oli kiinnostava ajatusleikki siitä, miten olisi voinut käydä, jos asiat olisivat menneet hieman toisin.

Jouduin muuten googlaamaan vaihtoehtohistorian genreä kun mietin, onko tämä fantasiaa vai scifiä. Näköjään genremääritys on herättänyt paljon pohdintaa. Päädyin tämän osalta scifiin, koska tässä ei oikeastaan ole fantasiaelementtejä.


Kirjan tiedot:
Tuomas Kilpi: Inka | Oppian 2023 | 142 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Lukumatka menneisyyteen 2023: 10. Kirjassa alkuperäiskansalla tai sen jäsenellä on merkittävä rooli
* Scifiä! : Onko tämä edes scifiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti