maanantai 12. kesäkuuta 2023

Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä: vuodet tasavallan presidentin puolisona

Kansikuva.

Tasavallan presidentin puolison rooli on minulle ollut suuri ilo ja kunnia.

Tohtori Jenni Haukio kertoo vuosistaan presidentti Sauli Niinistön puolisona. Reiluun kymmenen vuoteen on mahtunut paljon tekemistä ja näkemistä.

Harvoin on kirja niin tekijänsä näköinen kuin nyt. Tämä oli juuri sellainen, jollaisena Jenni Haukio on julkisuudessa nähty: asiallinen, mietteliäs ja rauhallinen. Tai ainakin sellainen mielikuva minulla on ollut, vaikka en presidenttiparin elämää mitenkään erityisesti ole seurannutkaan.

Suuria ja intiimejä paljastuksia on siis turha odottaa. Haukio kertoo asiallisesti siitä, millaisia tehtäviä presidentin puolison rooliin on kuulunut ja millaista elämä on ollut. Tai oikeastaan hän kertoo siitä, millaisen roolin hän on ottanut. Minulle oli yllätys, että puolisolla on hyvin vähän ennaltamäärättyjä velvollisuuksia. Jokainen heistä on tehnyt roolista itsensä näköisen.

Haukion tapauksessa hän jatkoi työtään Turun Kirjamessujen parissa ja on toiminut etenkin kulttuurin saralla. Taide ja kirjallisuus ovat selvästi hänen sydäntään lähellä ja tässäkin kirjassa on runsaasti lainauksia eri runoilijoilta ja kirjailijoilta.

Minusta oli kiinnostavaa lukea nimenomaan tästä puolesta hänen elämäänsä. Kirjaa lukiessa tuli mieleen, että on sääli, miten valtava määrä upeaa taidetta on harvojen saatavilla, lukittuna jonnekin eliitin yksityistiloihin.

Kulttuuripuolen lisäksi tykkäsin lukea etenkin Haukion ajatuksia eläimistä ja niiden hyvinvoinnista. Niistä hänellä oli mielipide, vaikka hän muuten varoikin olemasta oikein mitään mieltä mistään. No, paitsi veteraaneista, lotista ja isänmaallisuudesta, ja näiden loiston toistelua olisikin voinut karsia jonkin verran.

Kokonaisuutena neutraali teos, mutta oli mielenkiintoista nähdä presidenttiys hieman toisesta näkökulmasta. Ehkä tämän olisi voinut kirjoittaa hieman myöhemmin niin sanoja ei välttämättä olisi tarvinnut varoa niin tarkasti?


Kirjan tiedot:
Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä: vuodet tasavallan presidentin puolisona | WSOY 2023 | 304 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2023 : 36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan [36/50]
No, melko lailla kaikkia julkkiskirjailijoita kohtaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti