sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Alexander McCall Smith: Kirahvin kyyneleet (Mma Ramotswe tutkii #02)

Kansikuva.


J. L. B. Matekonin, Tlokweng Road Speedy Motorsin omistajan, oli vaikea uskoa, että Mma Ramotswe, Naisten etsivätoimisto no:1:n kuuluisa ja menestynyt perustaja, oli suostunut menemään naimisiin hänen kanssaan.

Mma Ramotswe tutkii -sarjan toinen osa jatkaa samaa lämminhenkistä tarinaa kuin ensimmäinen osa. Se oli oikein sopiva kirja parin vähän raskaamman tai ainakin vakavamman opuksen jälkeen.

(Tässä välissä voinkin todeta, että en aina kirjoita kirjoista siinä järjestyksessä kun luen ne ja/tai heti niiden lukemisen jälkeen. Riippuu aina siitä, millä tuulella olen kirjan luettuani.)

Mma Ramotswe ryhtyy tutkimaan kymmenen vuotta sitten kadonneen valkoisen nuoren miehen tapausta tämän äidin pyynnöstä. Naisia yhdistää lapsen menetys ja Mma Ramotswe tietää varsin hyvin, mikä äidille on oikeasti tärkeää tapauksen selvittämisessä.

Myös Mma Ramotswen sihteeri Mma Makutsi saa pohdittavakseen moraalisen ongelman selvittäessään ensimmäistä tapaustaan apulaisetsivänä. Tykkäsin paljon Mma Ramotswen ja Mma Makutsin keskusteluista, joissa näkyi vahvasti se, miten tärkeää naisten on tukea toisiaan.

Mutta aivan eniten pidin kuitenkin J. L. B. Matekonin tarinasta. Hän on onnesta soikeana saatuaan kunnian kihlata Mma Ramotswen, joka on luonnollisestikin maailman paras nainen jokaisella mahdollisella mittarilla tarkasteltuna.


Niin hyvä onni tuntui lähes uskomattomalta, ja hän mietti, mahtaisiko pian herätä ihanasta unesta, jonka poluille ilmeisesti oli eksynyt.
(s. 8)


Mutkia matkaan tuovat kuitenkin orpolapset, sisarukset Motholeli ja Puso, jotka hyväsydäminen J. L. B. Matekoni lupautuu ottamaan hoiviinsa. Miten kertoa Mma Ramotswelle, että aviomiehen lisäksi hän on saamassa kaksi ottolasta? Kaiken lisäksi Puso ei osoitakaan mitään kiinnostusta moottoreita kohtaan, joten J. L. B. Matekonin unelma autokorjaamon perijästä näyttää haihtuvan savuna ilmaan…

Kirjasta jäi oikein hyvä mieli ja taidan jatkaa juuri tämän sarjan parissa aina, kun kaipaan jotain mukavaa ja rentouttavaa luettavaa.


Kirjan tiedot:
Alexander McCall Smith: Kirahvin kyyneleet | Otava 2005 (1. p. 2004) | 300 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: Tears of the Giraffe (2000) | Suomennos: Jaakko Kankaanpää

Luettu myös:
Villasukka kirjahyllyssä, Eniten minua kiinnostaa tie, Kirjahullun päiväkirja ynnä muut

Haasteet:
* Helmet 2022 : 19. kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa [7/50]
* Aakkoshaaste : K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti