torstai 13. tammikuuta 2022

Yangsze Choo: The Ghost Bride

Kansikuva.


One evening, my father asked me whether I would like to become a ghost bride.

Varakas Limin perhe lupaa turvata 17-vuotiaan Li Lanin tulevaisuuden, mikäli tämä suostuu vaimoksi heidän edesmenneelle pojalleen. Aavevaimon rooli ei juuri houkuta Li Lania, joka huomaa pian sotkeutuneensa Limin perheen salaisuuksiin sekä täällä että tuonpuoleisessa.

Tämä kirja oikeastaan sekä aikuisten kirja että YA:ta. Nuoren päähenkilön kasvutarinasta löytyy tuttuja YA-kliseitä. On pari komeaa miestä, yksi niljake, yliluonnollisia seikkailuja sekä pyrkimys itsenäistyä oman näköiseen aikuisuuteen.

Li Lanin vaihtoehdot ovat vähissä, mutta sen hän tietää, ettei halua aavevaimoksi kuolleelle miehelle, joka kaiken lisäksi vainoaa häntä unissa. Lim Tian Ching syyttää serkkuaan murhastaan ja kas vain, Li Lan tuntee heti vetoa kyseiseen serkkuun. Kun Li Lan päätyy seikkailemaan tuonpuoleiseen, hän tapaa salaperäisen Er Langin, johon hän tuntee myös vetoa. Mikä yllätys.

Kirjassa sukelletaan kiinalaisiin uskomuksiin ja käsitykseen kuolemasta. Li Lan pääsee harhailemaan tuonpuoleiseen, jossa elävien maailma vaikuttaa joka hetki. Kuolleiden henget todella saavat jälkeläistensä antamat ruoka- ja tavarauhrit kuolleiden maailmaan. Minusta tämä oli kirjan kiehtovinta antia ja oikeasti kiinnostavaa luettavaa.

Aikuisten kirjojen makua tälle antaa tarinan kulttuuritausta. Kirja nimittäin sijoittuu vuoteen 1883 ja brittien hallitsemaan Malaijan liittovaltioon. Li Lan kertoo hieman liiankin selittelevästi esimerkiksi maan väestöstä, johon kuuluu sekä kiinalaisia, eurooppalaisia että malaijalaisia. Tämän sulatusuunin elämä näkyy hyvin Li Lanin elämässä, jossa ruokia, vaatteita ja tapoja on nostettu kaikista kulttuureista.

Aikuiseksi tarinan tekee sekin, että melkein jokaisella miehellä on paitsi vaimoja, myös jalkavaimoja. Li Lanin kasvattanut palvelija toivoo hartaasti, että Li Lan pääsisi rikkaan miehen ensimmäiseksi vaimoksi. Naisilla ei juuri ole näkyvää valtaa ja Li Lankin on elänyt hyvin suojeltua elämää.

Tämä oli vähän sellainen "no tulipahan luettua" -kirja, jonka luin enemmän sen maailman kuin henkilöiden tai juonen vuoksi. Se maailma oli kuitenkin kiinnostava enkä ole tainnut lukea koskaan ennen Malesian alueelle sijoittuvaa kirjaa.


Kirjan tiedot:
Yangsze Choo: The Ghost Bride | William Morrow 2013 | 522 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 6. kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija [4/50]
* YA-spefibingo : Lue kirja toisella kielellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti