maanantai 10. tammikuuta 2022

Bill Watterson: The Indispensable Calvin and Hobbes

Kansikuva.

Poika, tiikeri ja maailma.

Innostuin nostalgiapuuskassa lukemaan Lassia ja Leeviä alkukielellä. Luen sarjakuvaa edelleen Hesarin sivuilla, jonne tulee päivittäin uusi strippi. Tässä albumissa on kuitenkin herkkuja, joita siellä ei ole.

Kokoelma alkaa runolla, jota en muista lukeneeni aiemmin. Riimiteltyyn runoon mahtuu kaikki sarjalle olennainen: mielikuvitus, perhe, seikkailut ja yhdessäolo.


Explorers are we, intrepid and bold,
Out in the wild, amongst wonders untold.
Equipped with our wits, a map and a snack,
We're searching for fun and we're on the right track!
(s. 4)


Kirjassa on myös värillisiä kokonaisen sivun kokoisia sunnuntaistrippejä. Täytyy myöntää, että useimmat niistä eivät uponneet minun samalla tavalla kuin lyhyemmät mustavalkoiset stripit. Sunnuntaijutut olivat pääasiassa filosofisempia ja tuntuivat hieman liian pitkään venytetyiltä.

Muuten kyllä tykkäsin tästä todella paljon! Mukana oli sellaisia klassikoita, joita muistin, ja paljon sellaista, minkä olin jo unohtanut. Tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun luin esimerkiksi perheen kotiin tehdystä murrosta kertovat stripit aivan peräkkäin. Se on edelleen vaikuttava pieni tarina siitä, miten tuttu ja turvallinen muuttuu yhtäkkiä pelottavaksi.

Sarjakuvan ruutu.
s. 131


Tästä ja muistakin tarinoista huomasin sen, miten eri tavalla luen sarjakuvaa nyt kuin nuorempana. Lassi ja Leevi ovat edelleen ihania ja hauskoja, mutta aikuisten näkökulma avautuu nyt eri tavalla. Lassin vanhemmilla on ihailtavan paljon kärsivällisyyttä ja kykyä heittäytyä Lassin maailmaan. Toisaalta jäin miettimään sitä, miten yksinäinen Lassi on jos Leeviä ei oteta lukuun. Hänellä ei ole yhtään ystävää. Naapurin Susannakin on lähinnä ei-vihollinen.


Kirjan tiedot:
Bill Watterson: The Indispensable Calvin and Hobbes | Time Warner 2004 | 255 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 28. kirjan päähenkilö on alaikäinen [3/50]
* Luonto sivuilla : Kirjan kannessa on puu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti