keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Mia Meri: Egypti: kala sarkofagissa & muita mysteereitä

Kansikuva.


Tämän kirjan kirjoittaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Helsinkiin Amos Rexiin ja Tallinnaan Kumu-taidemuseoon päätettiin avata kaksoisnäyttely muinaisen Egyptin kulttuurista lokakuussa 2020.

Ja minulta jäi tämä näyttely näkemättä. Harmittelen sitä joskus vieläkin, koska muinainen Egypti ja historia noin ylipäätään on aina kiinnostanut minua. Satuin kuitenkin näkemään vastikään telkkarista Egyptin loisto -dokumentin (linkki vie Yle Areenaan), jossa kerrottiin kyseisestä näyttelystä. Se puolestaan innosti tarttumaan viimeinkin tähän kirjaan.

Kirjan kirjoittaja Mia Meri esiintyy myös tuossa dokumentissa ja kertoo osittain samoja asioita kuin tässä. Kirjan kuvituksena onkin näyttelyyn kuulunutta monipuolista esineistöä. Oma kuvasuosikkini on sivulla 125, jossa demonstroidaan miten perspektiivi vaikuttaa siihen, miltä ihmispatsas näyttää. Alakulmasta katsottuna Akhenaton ei näytäkään niin kummalliselta.

Kirjassa Meri vastailee kysymyksiin, joita esitetään usein muinaisesta Egyptistä. Miksi pyramidit rakennettiin? Mikä on kuolleiden kirja? Mitä egyptiläiset söivät ja joivat? Osa vastauksista oli minulle tuttuja, koska olen pohtinut niitä kysymyksiä itsekin. Kirjassa oli kuitenkin uuttakin tietoa ja Meri kirjoittaa niin kivan kevyellä tyylillä, että jos Egypti ollenkaan kiinnostaa niin suosittelen kyllä tutustumaan tähän.


Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että kuoleman jälkeen he päätyisivät Iarun ihanille pelloille viljelemään maata ja valmistamaan uhrilahjoja Osirikselle. Koska peltotyöt eivät nähtävästi kuulostaneet muinaisista egyptiläisistäkään kovin rennolta tavalta viettää ikuisuutta, he alkoivat valmistaa shabteja eli vastaajapatsaita.
(s. 96)


Ja shabtit sitten lähetettiin pellolle egyptiläisten puolesta, koska kukapa siellä tosiaan haluaisi itse kyntää. Loppujen lopuksi ihmiset eivät ole muuttuneet kovin paljon vuosituhansien aikana…


Kirjan tiedot:
Mia Meri: Egypti: kala sarkofagissa & muita mysteereitä | SKS 2020 | 208 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 34. kirjailijan nimessä on luontosana [8/50]
* Aakkoshaaste : E

2 kommenttia:

  1. On kyllä harmi, että oli korona-aika tämän näyttelyn aikana. En siis käynyt näyttelyssä. Katsoin telkkarista ohjelman, joka oli tehty tästä näyttelystä, mutta eihän se ole sama asia kuin oikeassa elämässä nähdyt esineet ja taideteokset. Kun käyn jossakin vaiheessa Italiassa, yritän päästä käymään Rooman egyptiläisessä museossa, josta suurin osa näyttelyn esineistä oli lainassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta. Olisin muuten käynyt katsomassa näyttelyä, mutta en halunnut niin suuren väkijoukon keskelle. :/ Tuo on kyllä hyvä suunnitelma! Toivottavasti pääset museoon.

      Poista