sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt: Aikuistumisriittejä

Kansikuva.


Oikeastaan tämä Riitta Tanskasen sarjakuva kuuluisi mielestäni kirjastossa tietokirjallisuuteen eikä sarjakuviin. Tai vaikka molempiin, mutta ennen kaikkea tietokirjojen joukkoon, vaikkapa luokkaan 32.3, naisen ja miehen asema yhteiskunnassa.

Tämä ei nimittäin ole tarinallinen sarjakuva, vaan sarjakuvan muotoinen tietokirja tyttöydestä ja naiseudesta ja naisen asemasta. Heti tätä aloittaessani tuli mieleeni pari muuta samaa aihepiiriä käsittelevää sarjakuvaa, jotka olen lukenut ei niin kovin kauan sitten (Marta Breen & Jenny Jordahl: Naiset: 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta sekä Liv Strömquist: Kielletty hedelmä). 

Hyvä, että kotimaisiakin tekijöitä julkaistaan!

Piirrostyylin puolesta en pitänyt tästä yhtä paljon kuin noista kahdesta muusta, ja kaunokirjotusfontti on aina se hieman huonompi valinta kirjalle. Fonttityyli karsii nopeasti lukijoista ne, joiden on vaikeampi lukea sitä esimerkiksi lukihäiriön vuoksi. Se on aina sääli, etenkin kun aihe on niin tärkeä kuin tässä.

Tympeät tytöt käsittelee siis tyttönä ja naisena olemisen vaikeutta. Kirjassa pureudutaan siihen, millaisia odotuksia ja oletuksia yhteiskunta asettaa naiselle. Tytöt eivät kasvaessaan välttämättä edes huomaa, miten muiden odotukset ohjaavat heitä. Kirjassa otetaan esiin myös se, miten odotukset ja oletukset kasvavat sitä mukaan kun tytöt kasvavat kohti aikuisuutta. 

Kirja alkaakin lapsen barbieleikillä, joka toistaa kammottavalla tavalla sitä, mitä tyttö näkee oman perheensä elämässä. Äiti toistaa sitä, mitä on itse oppinut, ja näin naisviha siirtyy sukupolvelta toiselle myös naisten kautta.

Kuvassa paneeli, jossa pikkutyttö on karkottanut miestennielijäksi kutsumansa barbien.
s. 6


Pidin siitä, miten monelta kantilta aihetta käsitellään ja miten lukija haastetaan pohtimaan sukupuolirooleja ja yhteiskuntaa. Miksi kiiltokuvien kerääminen on lapsellista, mutta jääkiekkokorttien ei? Niin sanotut tyttöjen jutut eivät koskaan ole yhtä tärkeitä ja vakavia kuin poikien.

Tätä voi aivan hyvin suositella niin aikuisille kuin vaikka jo yläkoulun viimeisille luokille.


Kirjan tiedot:
Riina Tanskanen: Tympeät tytöt: Aikuistumisriittejä | Into 2021 | 161 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Luettua elämää, Kirjasähkökäyrä, Kirjojen keskellä ynnä muut

Haasteet:
* Helmet 2022 : 31. kirjassa on jotain sinulle tärkeää [13/50]
* Aakkoshaaste : T

2 kommenttia:

  1. Tämä on supertärkeä kirja. Ehdottomasti tietokirja-ainesta. Aihetta tarkastellaan niin monipuolisesti joka puolelta. Kirja voisi olla myös nuorten osastolla.
    Tähän kirjaan voivat samaistua kaikki itsensä tytöiksi tuntevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Ja olen tosiaan ilahtunut siitä, että tällaisia sarjakuvia on viime vuosina ilmestynyt useampia.

      Poista