torstai 3. helmikuuta 2022

Gideon Marcus: Kitra

Kansikuva.


At 1,000 meters above the ground, my right wing dipped down, and I felt a lurch in my stomach as if I were going over a waterfall.

19-vuotias Kitra Yilmaz toteuttaa viimeinkin haaveensa ja ostaa oman avaruusaluksen. Hän värvää miehistökseen lähimmät ystävänsä ja porukka lähtee koeajolle kohti läheistä tähteä. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja pian he huomaavat olevansa keskellä ei mitään…

Lainasin tämän pienoisromaanin ihan vain nätin kannen vuoksi ja koska olin avaruusseikkailutuulella. Sen suhteen tämä osoittautuikin oikein kivaksi. Tarina on oikeastaan vanha kunnon avaruusseikkailu. Miehistö joutuu yllättäen tuntemattomaan paikkaan, polttoaine on vähissä eikä apua saa mistään.

Oli mukavaa vaihtelua lukea YA-spefiä, jossa panoksena ei ole maan, planeetan, galaksin tai koko universumin kohtalo. Viiden nuoren porukan on pelastettava vain itsensä ja luotettava siihen, että jokainen tekee oman osansa ja tukee toinen toistaan.

Hahmojen syvällisyydellä tämä ei juhli, mutta koska tämä paljastui sarjan ensimmäiseksi osaksi oletan, että jatko-osissa heitä saatetaan luodata tarkemminkin. Ärsyttävin hahmo oli outo avaruusolio Pinky, jonka pääasiallinen tehtävä oli huonojen vitsien viljely. Kirja ei olisi menettänyt mitään, vaikka Pinky olisikin jäänyt kotiplaneetalleen, missä ikinä se onkaan.

Kirjassa tulevaisuus on monikulttuurinen ja esimerkiksi Kitran suku on alun perin Turkista ja kaikki puhuvat oletuskielenään ranskaa. Yllätyin iloisesti siitä, että kirjassa viitattiin suomen kieleen monta kertaa ja korvapuustitkin mainittiin!

Suvaitsevaisemmasta tulevaisuudesta puhuu myös se, että aluksen biologi Marta on paitsi Kitran bestis, myös tämän ex-tyttöystävä. Martalla on nyt poikakaveri ja vaikka Kitra on ihastunut ohjelmoija Fareedhiin, hän pohtii välillä pitäisikö tyttöjen välistä lämmintä ystävyyttä lämmitellä vähän lisääkin.


Kirjan tiedot:

Gideon Marcus: Kitra | Journey Press 2020 | 158 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 28. kirjassa toteutetaan unelma tai haave [9/50]
* YA-spefibingo : Kirjassa ollaan avaruudessa
* #Queerlukuhaaste2022 : Spefi

2 kommenttia:

 1. Thank you for this lovely review! I'm delighted you enjoyed the Finnish representation. :)

  If you would like an electronic review copy of the sequel, I'll be happy to send you one. Just go to Journeypress.com and leave a message.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for the nice book!

   I'll keep that in mind once I get to the point where my TBR-list is a bit shorter. :D

   Poista