sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Tom of Finland: Rohkea matka = Bold Journey

Kansikuva.

Tämän vuoden Queer-lukuhaasteen vaikein kohta oli mielestäni "essee-, runo- tai näytelmäteos". Runoja ja näytelmiä en juuri lue ja minua juuri nyt kiinnostavat esseet osoittautuivat yllättävän vaikeiksi löytää.

Sain kuitenkin tuossa päivänä muutamana voittajaidean katsoa, mitä Touko Laaksosesta eli Tom of Finlandista on kirjoitettu. Kai nyt sentään hänestä löytyy esseeteos? Sieltäpä löytyikin tänä vuonna ilmestynyt kirja, jonka lyhyet esseet käsittelevät hänen taidettaan monella tapaa.

Kirja on varta vasten tehty Kiasmassa parhaillaankin olevaan saman nimiseen näyttelyyn. Osa artikkeleista on vanhempia, osa teksteistä on kirjaan tehtyjä, ja mukana on myös otteita Touko Laaksosen haastatteluista.

Kaiken kaikkiaan kirja antaa kattavan kuvan siitä, millainen merkitys Tom of Finlandin mieskuvilla on ollut sekä Suomi-kuvaa antamassa maailmalla että etenkin amerikkalaisille ja suomalaisille homoyhteisöille. Teksteissä korostuu se, miten positiivisen ja iloisen kuvan homomiehistä Tom of Finlandin kuvat antoivat aikoina, jolloin homous oli rikos tai vähintäänkin sairaus.

Kirjassa on runsaasti kuvia ja enpä antaisi tätä perheen pienimpien käsiin, sen verran ronskia meno niissä on!


Kirjan tiedot:
Tom of Finland: Rohkea matka = Bold Journey | Kiasma 2023 | 157 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2023 : 17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja [42/50]
* Queer-lukuhaaste 2023 : Essee-, runo- tai näytelmäteos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti