sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Becky Chambers: A Psalm for the Wild-Built (Monk & Robot #01)

Kansikuva.


If you ask six different monks the question of which godly domain robot consciousness belongs to, you'll get seven different answers.

Sisarus Dex on kyllästynyt elämäänsä. Vaihtelua tarjoaa kiertolaisen teemunkin elämä, jota hän ei ehdi harrastaa kauaakaan ennen kuin törmää ihan oikeaan robottiin.

No sanonpa heti, että Hugo-voittaja tai ei, minusta tämä oli varsin tylsä kirja.

Pienoisromaanin tarina sijoittuu Panga-kuulle, jossa älykkäät robotit katosivat metsiin aikoja sitten. Wanhan sopimuksen mukaan ihmisillä on käytössään 50% kuusta ja toiseen puolikkaaseen ei ole koskemista. Kuten Dexkin tarinan aikana huomauttaa, eihän tämäkään ihan reilua ole kun muita lajeja on tuhansia.

Älykkäitä robotteja ei ole näkynyt aikoihin kunnes Dex törmää yhteen reissuillaan. Mosscap on lähtenyt ottamaan selville, mitä ihmiset nykyään puuhaavat ja mitä he haluavat.

Ja tämän jälkeen Dex ja Mosscap jaarittelevat filosofisia pohdintoja, jotka yksinkertaisuudestaan huolimatta tuntuvat räjäyttävän Dexin mielen. 


It turned its gaze to the road, head held high. "We don't have to fall into the same category to be of equal value."

Dex had never thought about it like that. "You're right," they said. "I'm sorry."
(s. 93)


Kirjan maailma on kyllä mielenkiintoinen ja olisin mielelläni lukenut toisen sinne sijoittuvan tarinan. Tämä kuuluu solarpunk-genreen ja pangalaiset ovatkin aurinkovoiman valjastaneita ekohippejä. Talot on rakennettu orgaanisesta aineesta, jota joko paikataan tarpeen mukaan tai annetaan maatua kun tilalle ei enää ole käyttöä. Kukaan ei koe sairautta eikä puutetta, ja toisia autetaan pyytettömästi ja vastinetta odottamatta.

Dexillä ei ole ikänään ollut puutetta mistään tai yhtään suurempaa vastoinkäymistä, joten hän ei ollut minun mielestäni mitenkään kiinnostava päähenkilö. Minua myös häiritsi se, että Dex käyttää tarinassa moderneja kirosanoja (lähinnä fuck). Se heitti minut aina ulos tarinasta.

Eli ei minun kirjani. Tuskin tartun jatko-osaan.


Kirjan tiedot:
Becky Chambers: A Psalm for the Wild-Built | Tor.com 2021 | 200 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2023 : 43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa [40/50]
* Queer-lukuhaaste 2023 : Spefi
* Scifiä! : Hugo-palkittu
Paras pienoisromaani 2022.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti