perjantai 21. heinäkuuta 2023

Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin

Kansikuva.

Puristan tarjotintani kaksin käsin ja toivon, että Beyoncé antaa minulle voimaa, jonka turvin pääsen vakiopöytääni ilman kommelluksia.

Suureksi pettymyksekseen Liz ei saakaan stipendiä yliopistoon, johon hän haluaa päästä. Ratkaisu rahaongelmiin on kuitenkin lähellä: Lizin täytyy vain voittaa itselleen päättäjäistanssien kuningattaren titteli.

Tämä YA-kirja on pyörinyt välillä käsissäni, mutta tartuin siihen vasta nyt parin lukuhaasteen innoittamana. Hieman tahmealta tuntuneen alun jälkeen tarina lähti vetämään niin hyvin, että lukaisin tämän yhdessä illassa.

Tarina nostaa esiin sekä rasismin että luokkayhteiskunnan. Seinäruusu Liz on koulunsa harvoja mustia oppilaita ja muita köyhemmästä perheestä. Tanssiaisten kuninkaalliset ovat perinteisesti olleet rikkaiden valkoisten perheiden nuoria. Liz on kisassa altavastaajaan asemassa ja tietää sen tuskallisen hyvin.

Kaiken lisäksi Liz on lesbo ja hän päättääkin pysyä visusti kaapissa kampanjansa aikana, kotikaupunki kun ei ole erityisen suvaitsevainen. Hankaluudet alkavat kun hän ihastuu kilpakumppaniinsa Mackiin. Romanssi oli ihan kiva ja senkin kautta tuotiin esille noita yhteiskunnallisia teemoja.

Tykkäsin myös siitä, että Lizillä on selvät tulevaisuuden suunnitelmat, joiden lähtökohta on hänen perheessään. Äiti on kuollut sirppisoluanemiaa ja veli sairastaa sitä, joten Liz on päättänyt opiskella hematologiksi. Ei kovinkaan yleinen toiveammatti!

Kaiken kaikkiaan kirja oli kiva, jos kohta hyvin amerikkalainen. Kirjasta löytyy suurin osa high schooliin ja päättäjäistansseihin liittyvistä stereotypioista, joista osa on ikävän sukupuolittuneita.

Kirjan tiedot:
Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin | Karisto 2021 | 298 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: You Should See Me in a Crown (2020) | Suomennos: Leena Ojalatva

Luettu myös:
Ainakin Kirjapöllön huhuiluja ja Unelmien aika

Haasteet:
* Queer-lukuhaaste 2023 : BIPOC-kirjailija
* YA-lukuhaaste 2023 : BIPOC-kirjailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti