Rakkaudesta on hyvin omakohtainen kirja, jossa Jani Toivola pohtii suhdettaan itseensä, maskuliinisuuteen ja rakkauteen. Hän käsittelee esseemäisissä katkelmissa itselleen tärkeitä ja kipeitä aiheita.
Kirja oli mielenkiintoinen, semminkin kun minulla ja Toivolalla on niin vähän yhteistä. En minä ole lasta ja rakkautta kaivannut eteläsuomalainen homomies, joka on paitsi näyttelijä myös poliittisesti aktiivinen. Tuntuikin erityisen valaisevalta nähdä maailma aivan toisesta vinkkelistä!
Kirjan esseemäiset luvut olivat laadultaan hieman epätasaisia ja välillä turhankin kuvaannollisia omaan makuuni. Toivolalle tärkeät asiat tulivat kuitenkin selviksi ja kirja noin ylipäätään antaa hyvin kuvan ehkä ei niin tyypillisestä suomalaisen miehen elämästä.
Kirja kritisoi terävästi ja täysin oikeutetusti muun muassa toksista maskuliinisuutta. Toivola on vasta aikuisena löytänyt tilaa ja ystäviä, joiden seurassa ei tarvitse miettiä, saako tunteita edes näyttää, saati sitten puhua niistä.
Samoin Toivola kirjoittaa siitä, millaista on olla musta ihminen hyvin valkoisessa maassa. Erotut aina joukosta tahdot tai et ja Toivola kuvaa myös sitä hetkeä, kun hänelle valkeni ettei hänen valkoinen perheensä voi koskaan todella ymmärtää, millaista on olla hän. Toivolan suhde omaan ruskeaan ihoon ja omaan kehoonsa on ollut monimutkainen ja tuskallinenkin.
Kirjan lopussa tärkeäksi teemaksi nousee romanttisen rakkauden kaipuun lisäksi vanhemmuus ja isyys. Millainen vanhempi Toivola on ja millaisen mallin hän haluaa tyttärelleen antaa? Millä tavalla juuri hän voi olla isä ja yrittää varmistaa, että tyttären taival on helpompi kuin hänen omansa?
Ennemminkin rakkaus on riisuuntumista kaikesta siitä, mitä olen vuosien varrella päälleni ripustanut: häpeää, pelkoja, aavistuksia, ennakointia ja mennyttä elämää. Kaikki sumentamassa näkökykyä ja heikentämässä mahdollisuuksiani rakastaa itseäni.
(s. 162)
Kirjan tiedot:
Jani Toivola: Rakkaudesta | Kosmos 2021 | 201 sivua | Kirjastosta
Luettu myös:
Ainakin Marjatan kirjat ja mietteet
Haasteet:
* Queer-lukuhaaste 2023 : Kirja, jonka haluaisit läheisesi lukevan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti