tiistai 4. heinäkuuta 2023

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän & Bengtskär itä kahdeksan

Kansikuva.


Tunnetun meribiologin epäillään hukkuneen Kiiskilahteen.

16-vuotiaan Eetun elämä muuttui painajaiseksi äidin kadottua uintiretkellä. Aikaa ja rahaa kilpapurjehdukseen ei tunnu enää olevan ja Eetu on myös varma siitä, että äidin katoamiseen liittyy jotain hämärää.

Olipahan taas hienoa kotimaista nuorten-/YA-kirjallisuutta! Oikein tarkoituksella odotin, että molemmat osat ilmestyivät ennen kuin aloitin ensimmäisen lukemisen. Kannatti, nämä oli kiva lukea peräkkäin!

Harmaja luode seitsemän kertoja on Eetu, jonka elämä on pahasti raiteiltaan. Paasio kuvaa hyvin vaikeaa tilannetta, jossa perheen isän on käpertynyt itseensä äidin kadottua ja kaikki jää Eetun harteille. Hän yrittää parhaansa, mutta lopulta raja tulee vastaan.

Bengtskär itä kahdeksassa kertoja vaihtuu. Rasmus on Eetun kanssa samassa kilpapurjehdusseurassa ja myös tämän pahin kilpakumppani. Rasmuksen perhe on rikas, mutta isä lastaa poikansa harteille niin hirveästi suorituspaineita, ettei Rasmus jaksa nauttia juuri mistään.

Paitsi Eetusta. Ilahduin vallan siitä, että nämä ovatkin sateenkaarikirjallisuutta! Rasmus on aivan epätoivoisen ihastunut Eetuun, joka on niin syvällä omissa ongelmissaan ettei tajua vielä Harmajassa mistään mitään.

Jännärijuonen ja perhekriisien lisäksi kirjaparin tärkeänä teemana on nuorten huoli Itämerestä. Asiaa käsiteltiin mielestäni luontevasti ja vaikka kirjassa olikin Itämeri-infopiikkejä, se ei tuntunut saarnaavalta. Vähän sama kuin tuon kilpapurjehduksen kanssa: sekin oli luonteva osa tarinaa. En tiennyt lajista ennestään yhtään mitään, mutta ei se lukemista haitannut

Kaiken kaikkiaan tykkäsin näistä todella paljon. Katoamismysteerin juoni riittää kahteen kirjaan ja koko hahmokaarti on mielenkiintoinen.


Kirjan tiedot:
Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän & Bengtskär itä kahdeksan | WSOY 2022 & 2023 | 213 & 279 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Kirjakaapin kummitus, Kirjapöllön huhuiluja, Lastenkirjahylly ynnä muut

Haasteet:
* Queer-lukuhaaste 2023 : Kotimainen
* YA-lukuhaaste 2023 : Kirjassa harrastetaan & LGBTQIA+

2 kommenttia: