sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Venla Saalo: Kukkia maan alla



On heinäkuu, torstai.


Marianna myy kukkia metroaseman tunnelissa. Amalia ja Karim kävelevät saman Berliinin katuja. Pienet sattumat yhdistävät heidät hetkeksi.

Vaihdoimme tässä taannoin kirjasuosituksia työkaverini kanssa. Minä suosittelin hänelle Kyung-sook Shinin kirjoja ja hän puolestaan suositteli minulle tätä pienoisromaania. Joskus kirjamakumme kohtaavat, joskus eivät, ja tällä kertaa minä en viehättynyt tästä yhtä paljon kuin hän.

Kirjassa kuvataan sekä Mariannan ja hänen veljensä Borysin että Amalian ja hänen poikansa Karimin elämää. Marianna on keski-ikäinen kukkakauppias, joka karkasi teinivuosinaan pienestä Puolan ja Saksan rajakaupungista Berliiniin. Veli jäi rajalle ja sisarusten muistikuvat lapsuudesta ovat yllättävän erilaiset. Toiselle aika on kullannut muistot, toiselle ei.

Amalia puolestaan on tunisialaisten siirtotyöläisten tytär, joka haluaa toisen näköisen elämän. Amal-nimi on jäänyt taakse ja Amalia opiskelee englantia saadakseen paremman työpaikan. Hän on keskittynyt omien perhesuhteidensa ja haaveidensa pohdintaan, ja Karimin loputtomat kysymykset jäävätkin usein vastaamatta.


Karim tietää, että maan päällä, heidän yläpuolellaan, aika valuu tasaisesti niin kuin joessa vesi. Maan päällä ajan kulku tuntuu lämpimältä käsivarsissa. Mutta maan alla aika kuluu arvaamattomasti, vihaisesti nytkähdellen niin kuin kastemato, joka haluaisi olla paikallaan mutta jota tökitään risulla selkään. Siksi ihoa paleltaa maan alla, ja aika pysähtyy herkästi. Siksi heillä ei ehkä olekaan enää kiire.
(s. 32)


Mariannan ja Amalian perheen tiet kohtaavat välillä ohikiitäviksi hetkiksi.

Kirjan kieli on kaunista ja kevyttä, mutta en oikein saanut otetta hahmoista tai tarinasta. Vaikka tarina sinänsä on kokonainen arkisen elämän kuvaus tiettynä hetkenä, jäin kaipaamaan jotain enemmän. Se jää mielestäni harmillisen keskeneräisen tuntuiseksi.


Kirjan tiedot:
Venla Saalo: Kukkia maan alla | Gummerus 2020 | 159 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Kirja vieköön, Kirjakaapin kummitus, Raijan kirjareppu ynnä muut

Haasteet:
* Helmet 2022 : 50. kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä [20/50]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti