torstai 31. maaliskuuta 2022

Ann Cleeves: Lokin huuto (Matthew Venn #01)

Kansikuva.


Sinä päivänä, kun rannalta löytyi ruumis, Matthew Venniä vainosivat jo valmiiksi ajatukset kuolleista ja kuolemasta.

Kun rannalta löytyy tuntemattoman miehen ruumis, rikoskomisario Matthew Vennin tiimi saa uuden tehtävän. Juttu tuntuu kiertyvän sekä paikallisen monitoimikeskuksen että uskonlahkon ympärille, ja Vennillä on henkilökohtaisia yhteyksiä molempiin.

En yleensä kiinnitä mitään huomiota kirjan kansissa oleviin mainosteksteihin. Olinkin jo kirjan puolessa välissä kuin luin kannesta, että tästä on tehty TV-sarja Kahden joen välissä. Tiedänpä nyt, mitä katson viikonloppuna.

En ole paras lukija arvioimaan dekkarijuonta, mutta minusta tämä oli jännä ja toimiva, ja eteni loogisesti. Useampi kertojaääni toimi hyvin tarinan kannalta, koska johtolankoja oli niin paljon ja kaikkia oli tietenkin seurattava. Tarinassa tapahtuu tietenkin muitakin rikoksia kuin yksi ainoa murha.

Päähenkilö Matthew Venn tuntui (ainakin melkein) todelliselta ja moniulotteiselta hahmolta. Hän kasvoi uskonlahkon keskuudessa ja kun hän jätti sen, katkesivat välit myös vanhempiin. Lapsuuden jättämät arvet ovat vieläkin läsnä ja Venn vertaa itseään usein muihin, etenkin aviomieheensä Jonathaniin. Vennin mielessä Jonathan on kaikkea sitä, mitä hän ei itse pysty olemaan: rento, rohkea ja avoin.

Pidin siitä, miten tavallisesti kahden miehen vakaa suhde kuvattiin. Se on tärkeä osa Vennin elämää ja rakkaus Jonathaniin paistoi läpi kaikesta. Vennin työkaveritkin ovat sinut asian kanssa ja suhdetta arvostelevat ainoastaan ahdasmieliset henkilöt.

Onnea kuitenkin varjostavat tarina rikokset, jotka näyttävät kiertyvän Jonathanin työpaikan ympärille. Hän johtaa Woodyardia, josta löytyy niin taiteilijaresidenssi kuin aikuisten kehitysvammaisten ihmisten päiväkeskuskin. Venn tukeutuukin Jonathaniin asiantuntijuuteen keskustellessaan päiväkeskuksen vakio-osallistujien kanssa. Toivottavasti ainakin Lucy ja hänen isänsä nähdään seuraavassa osassa, pidin heistäkin!


Kirjan tiedot:
Ann Cleeves: Lokin huuto | Karisto 2022 | 350 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: The Long Call (2019) | Suomennos: Annukka Kolehmainen

Haasteet:
* Helmet 2022 : 49. kirja on julkaistu vuonna 2022 [25/50]
* #Queerlukuhaaste2022 : Käännöskirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti