torstai 24. maaliskuuta 2022

Alexander McCall Smith: Siveysoppia kauniille tytöille (Mma Ramotswe tutkii #03)

Kansikuva.


Mma Ramotswe, jonka isä oli edesmennyt Obed Ramotswe, kotoisin Mochudin kaupungista Gaboronen lähistöltä Botswanan tasavallasta Afrikasta, ja J.L.B. Matekoni, jonka isä oli edesmennyt Pumphamilitse Matekoni, talonpoika ja sittemmin Rautatielaitoksen pääkonttorin vahtimestari, kotoisin Tlokwengista, olivat julkistaneet kihlauksensa.

Sarjan kolmannessa osassa Mma Ramotswe saa tehtäväkseen selvittää, yritetäänkö poliitikon veli myrkyttää. Apulaisetsivä Mma Makutsi puolestaan tutkii, onko kauneuskilpailun finalisteilla luurankoja kaapeissaan.

Näitä tapauksia enemmänkin pidin naisten arkea kuvaavista juonista. Mma Ramotswen onni rakoilee, kun hän huomaa J.L.B. Matekonin sairastuneen vakavaan masennukseen. Pidin siitä, että sairauteen ei ollut kirjassa mitään ihmeratkaisua. Kun Mma Ramotswe toteaa ettei pysty itse auttamaan sulhastaan, hän ei jätä tätä yksin vaan pyytää apua ystäviltään.


J.L.B. Matekoni ei vieläkään kohottanut katsettaan. "Minun lupaukseni ei ole minkään arvoinen."

"Nyt puhuu sairaus," tohtori Moffat sanoi lempeästi. "Teidän lupauksenne on hyvin arvokas."
(s. 170)


Mma Makutsi puolestaan saa yllättäen lisää vastuuta. Koko etsivätoimisto siirretään J.L.B. Matekonin autokorjaamon yhteyteen, ja miehen sairastaessa vastuu korjaamosta ja laiskoista oppipojista jää Mma Makutsille. Hänestä paljastuukin lempeähkö diktaattori, joka saa oppipoikiin vauhtia.

Kotosalla Mma Makutsia painavat sekä rahahuolet että sairas veli, joka on tullut asumaan hänen luokseen. Näissä kirjoissa tulee koko ajan hyvin esiin se, miten tärkeitä perhe ja ystävät ovat. Vaikka itsellä on vähän, siitä annetaan vieläkin vähempiosaiselle.

Olen nyt oikein tykästynyt tähän sarjaan. Vaikka etsivätoimiston jutut eivät ole aina mukavia eikä loppuratkaisu ole kaikkien kannalta onnellinen, kirjoista jää kuitenkin hyvä mieli.


Kirjan tiedot:
Alexander McCall Smith: Siveysoppia kauniille tytöille | Otava 2007 (1. p. 2004) | 285 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: Morality for Beautiful Girls (2001) | Suomennos: Jaakko Kankaanpää

Luettu myös:

Haasteet:
* Helmet 2022 : 5. kirjassa sairastutaan vakavasti [21/50]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti