tiistai 29. maaliskuuta 2022

Katriina Ranne: Maa kuin veri

Kansikuva.


Minä olen sademetsässä asuva suomalainen.


Arthur Thesleff lupaa mukaansa lähteville suomalaisille paratiisin maan päällä. Nuoren Kaarlon perhe lähtee Argentiinaan vuonna 1906, mutta perillä odottaakin loputon työmaa. Yli sata vuotta myöhemmin suvun viimeinen vesa oppii, miltä tuntuu kun sademetsä katoaa ympäriltä.

Olipas mielenkiintoinen sukuromaani. Tarinassa seurataan saman suvun neljää polvea, jotka viljelevät samoja maatilkkuja Colonia Finlandesa -siirtokunnassa. Se on aivan oikea paikka ja Arthur Thesleff on aivan oikea henkilö, joka lupaili liikoja ja pakeni paikalta, kun elämä osoittautui liian haastavaksi.

Kirjan tarina mukailee siirtokunnan historiaa. Ensimmäiset muuttajat eivät olleet maanviljelijöitä, joten vain sitkeimmät jaksoivat jäädä uuteen kotiinsa. Myöhemmissä muuttoaalloissa Finlandesaan tuli myös maanviljelijöitä, mutta ei elannon saanti ollut heillekään helppoa.

Kaarlon suvun tarinassa näkyvät maailman tapahtumat sadan vuoden ajalta. Suomi itsenäistyy, toinen maailmansota raivoaa, Perón ja Evita ovat uutisissa, Argentiinaa hallitsevat diktaattorit, sademetsää hakataan yhä tehokkaammin ja alkuperäiset asukkaat ajetaan aina vain ahtaammalle.

Suomalaista siirtokuntaa tämä ei kuitenkaan juuri kosketa ja tarina onkin välillä jopa klaustrofobinen. Ei ole muuta kuin oma maatilkku, yerbaviljelmät, naapurit ja kaukaiset suomalaiset sukujuuret. Siirtokunta rapistuu ja aika tuntuu pysähtyvän.

Sama toistuu kiinnostavasti myös kertojissa. Jokainen on oma persoonansa ja heidän elämänsä etenevät eri tavoin, mutta heidän luonteissaan on kuitenkin jotain perustavanlaatuisen samanlaista. On helppo uskoa, että Ester todella on Kaarlen tytär ja Aina Esterin kasvattama.

Kukaan heistä ei tiedä täysin, mitä edellinen sukupolvi on kokenut, joten heidän silmissään vanhemmat ja isovanhemmat näyttävät erilaisilta kuin kirjan lukijan. Jokainen heistä kokee olevansa suomalainen, vaikka suurin osa ei koskaan ole edes käynyt Suomessa. Kulttuuriperintö on kuitenkin siirtynyt sukupolvelta toisella ja niinpä Ainakin osaa edelleen suomen kieltä.

Kiinnostava kirja, jota olen jo ehtinyt suositella muillekin.


Kirjan tiedot:

Katriina Ranne: Maa kuin veri | WSOY 2021 | 378 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Kirja hyllyssä, Kirjamuuri, Eniten minua kiinnostaa tie ynnä muut

Haasteet:
* Helmet 2022 : 36. kirjassa seurataan usean sukupolven elämää [24/50]
* Luonto sivuilla : Sademetsä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti