sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Mila Teräs & Hannamari Ruohonen: Ensilumi

Kansikuva.


Tuiskun vaari valmistautuu taitoluistelunäytökseen. Hänen kauniit vaatteensa saavat Tuiskun kysymään kysymyksiä, joita vaari on ehkä odottanutkin.

Tässäpä hieno esimerkki siitä, miten helposti aikuisten vaikeina pitämiä asioita voi käsitellä lapsen kanssa. Kauniisti kuvitetussa kuvakirjassa käsitellään läheisen aikuisen transsukupuolisuutta. Tuiskun vaari on nainen, joka on elänyt koko elämänsä miehenä ja uskaltaa tulla esiin omana itsenään vasta nyt, 60-vuotiaana isovanhempana.

Asiaa käsitellään tarinassa mutkattomasti ja lapsen rehellisyydellä. Vaarin sovittaessa kaunista esiintymisasuaan Tuisku kysyy yhtäkkiä kiertelemättä, onko hän mies vai nainen. Lapsethan saattavat pohtia näitä asioita eikä heillä ole vielä samanlaista suodatinta kuin aikuisella. Kirjassa vastakkain ovatkin lapsen kysymykset ja tapa, jolla hänelle vastataan.

Vaari kertoo suoraan olevansa nainen ja kaksikko katselee yhdessä vanhoja valokuvia, joissa on vaari näyttää vakavalta pojalta. Tuiskun seuraava, aikuisesta ehkä kiusallinen kysymys on suunnattu mummille: "Tiesitkö sinä, että vaari oli koko ajan oikeasti nainen?"

Tarinassa näytetään, ettei asiasta tarvitse tehdä liian vaikeaa. Lapset hyväksyvät vastaukset, tilanteet ja erilaiset ihmiset useimmiten huomattavasti helpommin kuin aikuiset. Tärkeintä on todellakin saada olla oma itsensä. Lämminhenkisen tarinan lopussa Tuisku huomaa vielä kysyä vaarilta ihan itse hyvin tärkeän kysymyksen.

Pidän paljon Hannamari Ruohosen kuvitustyylistä ja se sopii hienosti juuri tähän kirjaa. Erityisesti tykkäsin siitä, miten onnellisilta Tuisku, vaari ja mummi näyttivät. Kaikki on viimeinkin hyvin.


Kuvassa mummi asettaa vaarin päähän kauniin hiusnauhan.
Mummi ja vaari.


Kirjan tiedot:
Mila Teräs & Hannamari Ruohonen: Ensilumi | Karisto 2022 | 31 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2022 : 2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa [16/50]
* #Queerlukuhaaste2022 : Lastenkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti