tiistai 31. lokakuuta 2023

Hayley Campbell: Kaikki elävät ja kuolleet

Kansikuva.


Syntyessään ei tiedä, että kuolee.

Hayley Campbell on toimittaja, jota on aina kiehtonut kuolema. Ei niinkään kuolemanjälkeinen elämä vaan se, mitä ruumiille sitten tapahtuu. Tähän kirjaan hän on haastatellut kuoleman ammattilaisia, joista jonkun käsiin jokainen meistä joutuu.

Sain tämän arvostelukappaleena niin & näin -kustantamolta. Kiitos paljon kirjasta, tykkäsin siitä todella paljon! Se sopi oikein hyvin pimeisiin syysiltoihin ja oli itse asiassa sellainen kirja, jota en edes halunnut lukea kerralla. Aihe kun on sen verran synkkä, että luin sitä mieluummin pieninä paloina. 

Campbell on tutustunut kirjaa varten monenlaisiin kuolemaan liittyviin ammatteihin ja niiden tekijöihin. Löytyy muun muassa hautausurakoitsija, kuolinnaamioiden veistäjä, ruumiinavausavustaja ja kryoniikkainstituutin työntekijä. Aivan, sitä porukkaa, joka jäädyttää ihmisiä sille varalle, että heidät voi tulevaisuudessa herättää taas henkiin.

Näkökulma on erikoinen ja avaa maailmaa, jota harvempi haluaa ajatella kovinkaan tarkasti. Nämä ovat niitä ihmisiä, jotka käsittelevät sinua kuolemasi jälkeen. Tällaisia asioita ruumiillesi tehdään.

Vaikka ammatit tuntuivat ainakin minusta karmivilta, ammattilaiset itsessään olivat pääosin ihan tavallisen oloisia ihmisiä. He kunnioittivat työtään ja kalmoja, joiden parissa he työskentelivät. Kalmoja käsiteltiin ja ruumiita aukaistiin, mutta ne jäivät harvoin kummittelemaan Campbellin mieleen.

Kaiken kaikkiaan kirja oli sujuvaa luettavaa ja jos aihe kiinnostaa ollenkaan, suosittelen! Jäin itse miettimään sitä, että toivottavasti joku sitten kohtelee omaa ruumistani samanlaisella asenteella kuin nämä kirjan ammattilaiset tekivät.

Sisältövaroituksena sen verran, että kirjassa kohdataan myös todella nuoria vainajia. Yksi haastatelluista on surutyön kätilö, jonka tukea tarvitaan niissä elämän vaikeimmissa hetkissä.


Kirjan tiedot:

Hayley Campbell: Kaikki elävät ja kuolleet | niin & näin 2023 | 292 sivua | Omasta hyllystä, arvostelukappale
Englanninkielinen alkuteos: All the Living and the Dead (2022) | Suomennos: Tapani Kilpeläinen

Haasteet:

* Luonto sivuilla vol. 3 : Rituaali

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti