tiistai 10. lokakuuta 2023

Hervé le Tellier: Poikkeama

Kansikuva.

Tappaa joku, mitäs tuosta.

Air Francen lento Pariisista New Yorkiin joutuu rajuun turbulenssiin. Sen jälkeen homma meneekin oudoksi, kone on nimittäin laskeutumassa Yhdysvaltoihin jo toista kertaa. On kesäkuu ja sama lento laskeutui jo maaliskuussa kyydissään täsmälleen samat matkustajat.

Tämä osoittautuikin varsin mielenkiintoiseksi kirjaksi. Kirjailija on minulle aivan tuntematon, mutta tämän perusteella sanoisin, että toivottavasti hän on kirjoittanut muutakin ja niitä myös suomennetaan.

Tarinan lähtökohta on siis se, että tietty maaliskuinen lento onkin jostain syystä monistunut yllättävässä myrskyssä. Ensimmäinen versio laskeutuu aivan aikataulussa, toinen ilmestyy kuin tyhjästä kesäkuussa. Armeija ja tutkijat pyrkivät selvittämään käsittämätöntä tilannetta.

Kirjan alussa tutustutaan joihinkin lennolla oleviin ihmisiin, joihin kuuluu niin palkkatappaja kuin kirjailija-kääntäjäkin. Mietin alussa, että mikähän pointti tässä pitkässä pohjustuksessa onkaan, mutta sepä selviää ennen pitkää.

Kritisoin kyllä tätä henkilögalleriaa siitä, että naiset tuntuvat olevan olemassa vain suhteessa miehiin, joilla puolestaan on enimmäkseen meneillään muutakin kuin naisjuttuja.

Mutta kokonaisuutena kirja oli kiinnostava ja jopa filosofinen. Tutkijat heittävät ilmoille jos jonkinlaisia teorioita sen suhteen, miksi ja miten lento on monistunut. Vahvimmaksi vaihtoehdoksi jää teoria, joka lopun perusteella taisi osua oikeaan. Matkustajien ja miehistön kautta käydään läpi sitä, miten pienestä kaikki voi olla kiinni. Entä jos voisit neuvoa mennyttä itseäsi tekemään toisenlaisen valinnan?

Jostain syystä minulle tuli tekstistä mieleen Emily St. John Mandelin Asema 11, vaikka asetelma on tietenkin aivan toisenlainen. Epäilin jopa, että kirjoilla on sama suomentaja, mutta eipäs olekaan.


Kirjan tiedot:
Hervé le Tellier: Poikkeama | WSOY 2023 | 298 sivua | Kirjastosta
Ranskankielinen alkuteos: L’anomalie (2020) | Suomennos: Lotta Toivanen

Luettu myös:
Ainakin Donna mobilen kirjat ja Unelmien aika

Haasteet:
* Scifiä! : Sijoittuu maahan
* Luonto sivuilla vol. 3 : Lentäminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti