sunnuntai 14. elokuuta 2022

V. E Schwab: Shades of Magic -trilogia

Kansikuvat.


Kell käytti hyvin omituista takkia.

Kell on Antari, maagikko, joka pystyy matkustamaan maailmojen välillä. Hän tutustuu reissuillaan Lilaan, jonka hän myös joutuu tuomaan omaan maailmaansa. Pian kaikkia maailmoja uhkaa vaara, jonka edessä Antarikin tuntuu olevan voimaton.

Tämä trilogia on kummitellut mieleni perukoilla jo pari vuotta ja päätin nyt lukea sen. Olipahan urakka. Ensimmäinen osa rullasi eteen päin hyvin, mutta toinen takkusi niin pahasti, että kärsin jo pienestä lukujumista.

Trilogian aloittaa Magian syvempi sävy, jossa tutustutaan suurimpaan osaan hahmoista. Kell on kasvatettu kuningasperheen hovissa ja hänen suhteensa heihin on monella tapaa kipeä. Kruununprinssi Rhylle hän on rakas veli, mutta kuningas ja kuningatar eivät ole osanneet päättää onko Kell heidän toinen poikansa vai prinssin henkivartija ja hyödyllinen työkalu. Näitä suhteita puidaan muissakin osissa ja ne ovatkin paljon kiinnostavampia kuin sarjan kaksi romanttista kuviota.

Toinen osa Tummenevat varjot oli tuskallisen hidas ja turha täyteosa. Kaikki suuremman juonen kannalta olennaiset tapahtumat olisivat mahtuneet alle sataan sivuun. Kirjassa on yli 500 sivua. Tässä kirjassa Lila alkoi ärsyttää minua suunnattomasti eikä tilanne parantunut sen jälkeen. Pimeiden kujien varas onkin hetkessä maailmojen voimakkain maagikko, uskomaton tappokone ja suunsoittaja, joka ei kunnioita ketään ja joka on oi niin toisenlainen kuin muut tytöt. En pitänyt hänestä lainkaan näissä kahdessa viimeisessä kirjassa.

Sarjan päätti Loihdittu valkeus, jonka sinänsä nopeatahtinen ja kiinnostava juoni kärsi Lilan lisäksi liian monesta  näkökulmahenkilöstä. Suurimmalla osalla ei ollut mitään väliä tapahtumien kannalta. Tässä kirjassa sivuja saa myös Holland, pahamaineisen Valkoisen Lontoon Antari, joka pistetään kärsimään jos jonkinlaisia niin henkisiä kuin fyysisiäkin kidutuksia, uhkauksia ja pahoinpitelyitä. Sääliksi kävi.

Kaiken kaikkiaan idea neljästä toisiaan heijastavasta Lontoosta oli hyvä, mutta tarina olisi mahtunut vallan mainiosti kahteen kirjaan. Lisäksi olisi ollut kiva nähdä enemmän muitakin Lontoita, tapahtumat kun keskittyivät Kellin maailman Punaiseen Lontooseen. Ja tosiaan en voinut sietää Lilaa, mikä on kyllä pitkä miinus.

Lisäksi, jos kirjassa on hahmo nimeltään Alucard, kaikkien kirjallisuuden lakien mukaan hänen pitäisi olla vampyyri. Oliko tässä? Ei ollut.


Kirjan tiedot:
V. E. Schwab: Magian syvempi sävy ; Tummenevat varjot ; Loihdittu valkeus | Karisto 2019 ; 2020 | 451 ; 550 ; 717 sivua | Kirjastosta
Englanninkieliset alkuteokset: A Darker Shade of Magic (2015) ; A Gathering of Shadows (2016) ; A Conjuring of Light (2017) | Suomennos: Mika Kivimäki

Luettu myös:

Haasteet:
* Fantastinen kesä 2022 : Haluaisit vierailla kirjan maailmassa ; Kirjassa käytetään taikuutta ; Olet nähnyt kirjan kirjagramissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti