sunnuntai 28. elokuuta 2022

Marie Brennan: A Natural History of Dragons (The Memoirs of Lady Trent #01)

Kansikuva.

Not a day goes by that the post does not bring me at least one letter from a young person (or sometimes one not so young) who wishes to follow my footsteps and become a dragon naturalist.

Lady Trent on maailmankuulu lohikäärmetutkija, jonka intohimo lohikäärmeisiin syttyi jo nuorena. Tämä kirja aloittaa sarjan, jossa hän muistelee kasvuaan uteliaasta aatelistytöstä alansa huipuksi. Ensimmäinen tutkimusmatka suuntautuu Vystranaan, jossa on tekeillä jotain hämärää.


Nautin tämän kirjan lukemisesti todella, todella paljon. Isabella on ihana päähenkilö ja kertoja, joka katselee nuoren itsensä elämää vuosikymmenten päästä. Hänen usein huvittunut kertojaäänensä vihjaa tulevista seikkailuista ja siitä, miten hänen maailmansa tulee muuttumaan.

Mutta, tässä kirjassa nuori Isabella elää maailmassaan, joka asenteiltaan ja muutenkin muistuttaa kovasti 1800-lukua. Naisen paikka ei siis ole tutkijana, saati sitten tutkimusmatkalla. Isabella pelkää riutuvansa kultaisessa häkissään, mutta onneksi sattuma tuo hänen elämäänsä Jacobin, joka rakastaa häntä sellaisena kuin hän on.


If you do not understand what my husband has called my deranged practicality, very little of my life will make the slightest bit of sense.
(s. 25)


Jännittävän tarinan pääjuttu ei suinkaan ole romanssi; Isabella ja Jacob löytävät toisensa jo kirjan alkupuolella. Isabella junailee Jacobin Lordi Hilfordin järjestämälle tutkimusmatkalle ja pääsee sitten itsekin mukaan. Perillä Vystranassa retkikuntaa odottaa pieni vuoristokylä ja lohikäärmeet, jotka jostain syystä ovat alkaneet hyökkäillä ihmisten kimppuun.

Tarinan sydämessä ovat luonnontieteet ja luonnontieteellinen mysteeri. Lohikäärmeitä ja niiden elintapoja ei tunneta juuri lainkaan, ja Isabella tietääkin olevansa tekemässä historiaa. Pieninkin tiedonmurunen on tärkeä tutkijoille.

Tällä retkellä Isabellan ensisijainen tehtävä on piirtää lohikäärmeitä ja niiden anatomiaa, mutta hän on itsekin tutkija haluavat useimmat miehet tunnustaa sitä tai eivät. Totta kai hän haluaa selvittää, miksi lohikäärmeet käyttäytyvät niin poikkeuksellisella tavalla. Pidin valtavasti siitä, että Isabellaa ajavat eteen päin hänen uteliaisuutensa ja halunsa selvittää, miten maailma ja lohikäärmeet toimivat.

Kirjassa on pari Rhys Daviesin piirtämää karttaa ja Todd Lockwoodin upeita kuvituksia.

Tämä on lämmittänyt hyllyä jo vuosikausia ja nyt kyllä kaduttaa, etten lukenut tätä aiemmin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan? Hyvää kannatti odottaa?


Kirjan tiedot:
Marie Brennan: A Natural History of Dragons: a Memoir by Lady Trent | Titan Books 2014 | 351 sivua | Omasta hyllystä

Luettu myös:
Taikakirjaimet ynnä ehkä muutkin

Haasteet:
* Fantastinen kesä 2022 : Kirjassa on kartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti