torstai 4. elokuuta 2022

Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi

Kansikuva.

En juurikaan lue runoutta, minkä vuoksi koen olevani aika huono runouden lukija ja tuntija. Minun on vaikea arvioida sitä, enkö vain ymmärrä runon tarkoitusta vai onko se jo alkujaan huonosti tai ainakin epäselvästi rakennettu.

Helmet-lukuhaasteessa oli kuitenkin runokohta, joten pitihän minun joku uusi runokirja siihen etsiä. Tässä Sanni Purhosen kirjassa on yksi selkeä aihe, joka oli jo lähtökohtaisesti kiinnostava.

Purhosen runojen aiheina ovat naiset sekä erilaiset poikkeavuuden ja erilaisuuden kokemukset esimerkiksi vammaisuuden kautta. Usein nämä ovat tietenkin samassa paketissa, koska nainen on jo lähtökohtaisesti se toinen, ei-mies kummajainen.

Kirja on jaettu kuuteen osaan, joissa käsitellään hieman eri aiheita hieman eri tavalla. Pidin etenkin osasta neljä, Not in my backyard, jossa suosikkirunoni löytyy sivulta 53.


"- - tytöille sankaritarinoita

kaikesta hävitetään aina mielenkiintoiset osat"
(s. 53)


Runot puhuvat yhteiskunnan haavoittuvimmista jäsenistä ja siitä, miten heidän ei katsota olevan tasa-arvon tai aina edes ihmisarvon arvoisia. Runoihin on nostettu myös uutisotsikoihin nousseita aiheita ja lopussa onkin lähdeluettelo. 

En koe taaskaan ymmärtäneeni kaikkia runoja tai niiden sanomaa, mutta kokonaisuutena tämä oli kyllä kiinnostava. Kirja nosti esiin yhteiskunnallisia aiheita, joita ei juuri käsitellä esimerkiksi proosamuotoisessa kaunokirjallisuudessa.


Kirjan tiedot:
Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi | WSOY 2022 | 91 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Kirjat kertovat, Kirjakaapin kummitus ynnä muut

Haasteet:

* Helmet 2022 : 12. runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana [46/50]

2 kommenttia:

  1. Aika samanlaisia fiiliksiä tämä minussa herätti. En ymmärtänyt kaikkea mutta pidin kritiikistä ja kannanotosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina jotenkin huojentava kuulla, ettei ole ainoa, joka ei aina ymmärrä runoutta. :D

      Poista