maanantai 24. elokuuta 2020

Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Replica (Sensored Reality #03)

 
Kansikuva.

Kaksoisolennon kohtaaminen tietää kuolemaa, ajattelen kun näen tytön.

Bug on matkalla Marsiin taskussaan lippu Solar Systems Gamesiin, pelimaailman olympialaisiin. Aurinkokunnan kovin kisa järjestetään Marsiin rakennetussa Replicassa, jossa virtuaalitodellisuus saa eeppiset mittasuhteet. Pelin nimi on Sandcastles III: Scorpions & Crocodiles, ja sen myötä Bug joutuu seikkailuun muinaiseen Egyptiin. Reaalimaailmassa hän yrittää saada nalkkiin isänsä murhaajan, puhdistaa äitinsä maineen, pelastaa tyttöystävänsä isän omituisen kultin kynsistä, ja kirsikkana kakun päällä paljastaa salaisuuden, joka saattaa muuttaa koko hänen tuntemansa maailman.

Eli kiirettä pitää. Mielestäni liiankin kanssa. Tässä oli turhan monta erilaista juonenpäätä, joihin ei keskitetty kunnolla. Eniten tästä kärsivät mielestäni ihmissuhteiden kuvaukset. Bugin mukana Marsiin matkustavat hänen ystävänsä Alvar, joka rakentaa ihan omaa virtuaalipeliään; Cosmo, joka jankuttaa ihastuksestaan Bugiin ärsytykseen asti ja värväytyy kilpailevaan joukkueeseen; sekä Jade, joka tosiaan haluaa pelastaa isänsä. Nämä kolme eivät koskaan kohtaa toisiaan, koska heidät nostetaan esiin vain silloin kun Bugin juonta halutaan edistää jotenkin. Lisäksi kirja kärsi siitä, että politiikasta ja kultin opeista paasattiin todella pitkään ja hartaasti.

Eniten minua harmitti se, että Jade jätettiin eniten taka-alalle, vaikka hänen olisi pitänyt olla etualalle jo ihan tyttöystävä-statuksensa vuoksi. Pointsit kuitenkin siitä, että Bugilla on nimenomaan tyttöystävä, ei poikaystävää, eikä se ole kenellekään mikään ihmettelyn aihe. Kirjan hahmojen ennakkoluulot kohdistuvat enimmäkseen ei-kansalaisiin eli slummeissa asuvaan köyhälistöön, jolla ei ole mitään sananvaltaa missään. Cosmon ei-kansalaisuus on yksi kirjan suurimpia salaisuuksia, koska häntä ei edes huolittaisi mukaan peliin jos se paljastuisi.  

Pidin kirjassa ehdottomasti eniten Replican järjettömän kokoisesta virtuaalimaailmasta. Pelit pelataan kaupunkien ja valtioiden kokoisilla areenoilla, ja pelaajia voi olla miljoonia yhdellä kertaa. Huikea ajatus! Scorpions & Crocodiles on taas näppärä keino opettaa lukijalla faktoja muinaisesta Egyptistä. Toki magialla ryyditettynä, pelissä kun ollaan. Bug kirjaimellisesti astuu Egyptiin, joka tuntuu yhtä todelliselta kuin, no, todellisuus. Seikkailu oli jännittävä ja siitä olisi ollut tosi kiva lukea enemmänkin. Olisi mahtavaa päästä kokemaan jotain tuollaista.


Kuulen hiljaista muminaa ympäriltäni. En erota sanoja. Valoja syttyy siellä täällä. Lamppuja. Nuotioita. Soihtuja. Surrealistinen hetki. Olen pienessä kylässä, jonka talot kohoavat soisessa maastossa. Sydän jättää yhden tai kaksi lyöntiä väliin. Tunnen hengityksen juuttuvan kurkkuuni.

- -

En tiedä, miksi odotin pahvisia lavasteita, muovisia esineitä ja tökerösti tehtyjä maskeerauksia. Tämä on jotakin muuta.
(s. 115)


Kokonaisuutena tämäkin sarja oli taas niitä, joissa alku oli vahva ja loppu lässähti. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että tämä on mainio sarja pelaamista harrastavalle nuorelle. Nämä ovat nopeita lukea ja minulta meni varmasti ohi sellaisia juttuja, jotka pelaaville nuorille ovat harrastuksen kautta tuttuja.


Kirjan tiedot:
Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Replica | Tammi 2020 | 457 sivua | Kirjastosta

Haasteet;
* Popsugar Reading Challenge 2020 - a book about or by a woman in STEM [34/50]
Kaikki kirjan tytöt ja naiset harrastavat ja työskentelevät pelialalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti