torstai 15. helmikuuta 2024

Tillie Walden: Are You Listening?

Kansikuva.

Sateenkaarikirja, jossa ei ole romantiikkaa! Näitä ei tule kovin usein vastaan ainakaan minulle. Tämän Tillie Waldenin sarjakuvan molemmat päähenkilöt ovat lesboja, mutta romanssi loistaa poissaolollaan. Ihmissuhderintamalla kantava voima on ystävyys.

Are You Listening? on maaginen road-trip, jossa kotoaan karannut Bea liftaa Loun kyytiin. Bea on 18-vuotias, Lou vajaan kymmenisen vuotta vanhempi. Iällä on väliä, koska Lou kykenee olemaan Bealle turvallinen ja välittävä aikuinen vaikeassa tilanteessa.

Sisältövaroituksena juonipaljastus, joka mainitaan kyllä kannen sisäliepeessäkin: Bea on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Tarinassa menee aikaa ja sivuja ennen kuin hän on valmis kertomaan asiasta Loulle. Lou puolestaan kipuilee äitinsä kuoleman kanssa, joten eipä heiltä taakkoja puutu.

Kokonaisuutena tarina oli kuitenkin yllättävän- no, ei kevyt, mutta toiveikas. Walden välittää hahmoistaan, ja kirjassa on myös huumoria ja seikkailua. Kaksikon mukaan tarttuu eksynyt kissa, jonka perässä on pelottavia tyyppejä. Kissa tuo mukanaan maagisen realismin elementtejä ja sen salaisuus sopii tarinan teemaan kuin nakutettu. Jokainen meistä voi valita oman polkunsa elämässä.

Pidin siitä, miten Walden kuvasi sekä ahdasta sisätilaa (matka taittuu Loun autolla ja pienessä asuntovaunussa) että avointa maisemaa. Hänen maisemakuvituksensa onkin huikeaa ja näistä paneeleista oikein tuntee maiseman autiuden ja ihmisten pienuuden. Kuvitus on pääasiassa sini-puna-mustaa ja se toimii hienosti.

Kuvapaneelissa pikkuruinen auto ajaa suuren luonnon muovaaman kivikaaren alta.
(s. 155)

Kaiken kaikkiaan tykkäsin ja voisin lukea lisää Waldenia!


Kirjan tiedot:
Tillie Walden: Are You Listening? | First Second 2019 | 305 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2024 : 5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi [18/50]
* Queer-lukuhaaste 2024 : Romanssi ei keskiössä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti