torstai 4. tammikuuta 2024

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä

Kansikuva.

Kun kaksi työkaveria suosittelee kirjaa kahdessa eri tilanteessa, se on käytännössä pakko lukea.

Ihan totta puhuen Ulla Donner oli minulle aivan tuntematon suuruus, mutta nytpä on tutumpi ainakin yhden sarjakuva-albumin verran. Luonnollinen näytelmä on ottanut nimensä Danten Jumalaisesta näytelmästä ja luulen, että olisin saanut tarinasta vielä enemmän irti jos se olisi ollut tutumpi.

Tarinan alussa meditoiva koivunlehti ei pyörähdäkään taivaalle kanssalehtiensä mukana vaan tipahtaa takaisin maan pinnalle. Se haluaa löytää tuulisen paikan ja saa oppaakseen sekasieni Candyn, joka on juuri jätetty kantarellin vuoksi. Kaksikko poimii mukaansa etäiseksi jäävän taikaolento Gunin ja pienen siemenen, ja lähtee taipaleelle metsän läpi.

Tai ainakin johonkin päin metsää, Candyn suuntavaisto kun on aika huono.

Tykkäsin kyllä tarinan hahmoista ja huumorista, joka on välillä hyvinkin mustaa. Koivun ja sienen reissu vie läpi ankean hakkuualueen ja huolellisesti suoraan riviin istutetun metsän, jossa identtiset kuuset ovat niin onnellisia että alaoksat pois.

Tarina kommentoikin teräväsi ihmisen luonnossa tekemiä tuhoja. Istutetusta metsästä et luonnollista metsää saa ja tarinassa tavataan eliittisienten hifistelijäryhmä, jonne huolitaan vain parhaat yksilöt. Kilpailu on kova, koska ihmiset rauhoittavat vain harvat ja valitut sienilajit. 

Samalla nauretaan monille ihmisryhmille ja lempeästi myös elämäntilanteille. Lehtien bakkanaaleihin haluava Koivu on huoleton keskiluokkainen, joka joutuu nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan maailman synkempää puoleen maan matosten joukossa. Candyllä on vaikeuksia kertoa sille, mitä koivunlehdille syksyllä tapahtuu.

Kuvassa tuulessa leijaileva koivunlehti, joka meditoi.
Koivu on ihan zen hetkeä ennen mahalaskua.


Pidin myös tarinan piirrostyylistä, joka oli sekä söpö että oikeissa paikoissa karmiva. Esimerkiksi ihmisen pääkallosta pukkaavat sienet olivat varsin iloisia luikeroita, mutta kun se pääkallo.

Kaiken kaikkiaan hieno sarjakuva, kannatti lukea!


Kirjan tiedot:
Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä | S&S 2023 | 121 sivua | Kirjastosta
Ruotsinkielinen alkuteos: Den naturliga komedin (2023) | Suomennos: Sinna Virtanen

Haasteet:
* Helmet 2024 : 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä [2/50]
* Luonto sivuilla vol. 3 : Metsä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti