tiistai 2. tammikuuta 2024

Heli Mäenpää: Arvon kissa: suomalaisten rescue-kissojen tarinoita

Kansikuva.


“Mutta sähän olet koiraihminen”, ystäväni tokaisi, kun kerroin kirjoittavani kirjaa kissoista.

Halusin aloittaa tämän lukuvuoden itselleni merkityksellisellä kirjalla. Minun elämääni on kuulunut kissoja lapsesta saakka. Tällä hetkellä elämäni jakaa rakas ja reipas seniorini, jonka elämä on ollut niin hyvää kuin olen siitä suinkin voinut tehdä.

Ostin tämän Heli Mäenpään kirjoittaman Arvon kissan itselleni joululahjaksi ja arvasin, että tätä lukiessa on syytä pitää nenäliinat lähellä. Eihän tätä voinut kuivin silmin lukea.

Tässä kirjassa kerrotaan 21 tositarinaa suomalaisista rescue-kissoista, jotka ovat saaneet uuden mahdollisuuden elämään. Tarinat ovat hienoja ja sydäntä lämmittäviä ja kyllä, itkettäviä, ja Heidi Strengellin ottamat muotokuvat upeita. Niitä voi ihailla myös Instagramissa @arvonkissa -tilillä, jossa niitä joulukuussa julkaistiin.

Toisaalta tarinoiden taustalla on aina surua ja murhetta.

Mikä kissan arvo on? Kirjassa kysytään tätä toistuvasti sekä suoraan että tarinoiden kautta. Sitä luulisi, että kissoilla on hyvä elää Suomessa, ja rakastetuilla lemmikeillä onkin. Näiden tarinoiden kissoillakin on nyt, kun heillä on oma koti ja omat ihmiset.

Mutta entä ne muut? Ne, jotka heitetään roskana syrjään ja joiden annetaan kärsiä vapaan ulkoilun nimissä? Ne, jotka lisääntyvät valtavissa populaatioissa, näkevät nälkää ja paleltuvat pakkasella? Entä he?

Arvon kissa piirtää viiltävän kuvan siitä, millainen kissan arvo Suomessa on. Yksille olematon, toisille mittaamaton.

Toivoisin, että mahdollisimman moni lukisi tämän. Vielä useamman toivoisin pysähtyvän ja puuttuvan tilanteeseen, jossa kissa kärsii tai kulkee yksin ulkona. Kissa ei kuulu Suomen luontoon. Kissan ei kuulu kärsiä. Kissa on aina arvokas omana itsenään. Jokainen kissa ansaitsee tulla pelastetuksi.


Kirjan tiedot:
Heli Mäenpää & Heidi Strengell (kuvat): Arvon kissa: suomalaisten rescue-kissojen tarinoita | Aula & Co. 2023 | 293 sivua | Omasta hyllystä

Luettu myös:

Haasteet:
* Helmet 2024 : 37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita [1/50]
* Hus hyllynlämmittäjät 2024: Lahjakirja

2 kommenttia:

  1. Tänään sain tietää, että myös täällä Joensuussa/Pohjois-Karjalassa on älyttömästi villiintyneitä populaatioita. Kyllä pistää vihaksi ja kauhistuttaa, kun on just järkyttävät pakkaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nuo ihan hirveitä! On aivan käsittämätöntä, että ihmiset tahallaan ruokkivat ja ylläpitävät tuollaisia kärsiviä kissalaumoja. Ei mitään empatiaa eläintä kohtaan.

      Poista