lauantai 27. tammikuuta 2024

Sarah Perry: The Essex Serpent

Kansikuva.


Sarah Perryn The Essex Serpent lienee pisimpään hyllyäni lämmittänyt kirja. Sen välistä nimittäin löytyi Akateemisen Kirjakaupan passi, joka on päivätty 4/2018. Ainoa leima koko passissa enkä ole avannutkaan kirjaa sen ostamisen jälkeen.

Luulen ostaneeni kirjan sen näyttävän kannen ja kiinnostavan takakansitekstin vuoksi. Se on ehkä hieman harhaanjohtava, koska lopultakaan kirjalla ei ole vain yhtä päähenkilöä.

Kirja sijoittuu kokonaisuudessaan vuoteen 1893 ja pisimmän tarinan saa Cora, jonka väkivaltainen aviomies on juuri kuollut. Cora, hänen seuralaisensa Martha ja poikansa Francis lähtevät pieneen Aldwinterin kylään, koska huhujen mukaan rantaa vainoaa tarujen jättimäinen käärme. Cora on kiinnostunut paleontologiasta ja haluaa selvittää, onko kyseessä piilossa elänyt muinaiseläin.

Aldwinterissä Cora tutustuu paikalliseen pappiin Will Ransomeen ja tämän vaimoon Stellaan, joka yskii varsin pahaenteisesti. Arvatkaapa vain, miten siinä käy? Sinänsä harmi, koska pidin paljon Coran ja Willin ystävyydestä, jossa kohtaa kaksi hyvin erilaista tapaa katsoa maailmaa ja Essexin käärmettä.


They sharpen themselves on each other; each in turn is blade and whetstone; when talk falls to faith and reason they argue readily, startling themselves by growing swiftly bad-tempered (“You don’t understand!” “How can I understand when you do not even make attempts at speaking sense?”).
(s. 180)


Kirja kertookin oikeastaan rakkaudesta ja siitä, miten monenlaista ja monimutkaista se voi olla.

Pidin eniten Coran ja Francisin kipeästä suhteesta, vaikka se hieman sivujuoneksi jääkin. Coralla ei ole minkäänlaista viitekehystä tai tukiverkkoa ymmärtää poikaansa, joka saisi tänä päivänä varmasti autismikirjon diagnoosin. Cora yrittää parhaansa ja rakastaa Francisia, mutta tuntee samalla olevansa epäonnistunut ja riittämätön äitinä.

Kirjassa on muitakin kertojia, joiden kautta kuvataan 1800-luvun lopun muuttuvaa maailmaa. Sosialismi nousee ja lääketiede kehittyy. Näkökulmat ja aiheet olivat sinänsä kiinnostavia, mutta minusta tarina hajosi turhan moneen osaa niiden myötä. Joskus vähempikin riittää.

Tästä on tehty TV-sarja, jonka pääosissa ovat Claire Danes ja Tom Hiddleston. Enpä taida katsoa sarjaa, koska kumpikaan ei näytä siltä, miltä Cora ja Will kirjassa näyttävät, eikä juonikaan seuraa kirjaa kovin uskollisesti.


Kirjan tiedot:
Sarah Perry: The Essex Serpent | Serpent’s Tail 2017 (1. p. 2016) | 430 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2024 : 21. Kirjasta on tehty TV-sarja [10/50]
* Lukumatka menneisyyteen 2024 : Muutos
* Hus hyllynlämmittäjät 2024: Lämmittänyt yli 2 vuotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti