maanantai 29. toukokuuta 2023

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset & Rauniokaupungin lapset

Kansikuva.

Polttolasi oli kovera ja keräsi auringonsäteet yhteen niin, että niistä tuli yksi tappava säde.

Turku palaa vuonna 1827. Peter, Hulda ja Jaakko yrittävät selvitä liekkien ja myöhemmin hävityksen keskellä.

Roope Lipastin lastenkirjakaksikko kertoo siis Turun palosta. Vaikka tässä kirjaparissa onkin hieman fiktiota faktan joukossa, tarina perustuu vankasti todellisiin tapahtumiin ja aikalaisia vilahtaa kirjojen sivurooleissa.

Palavan kaupungin lapset keskittyy kuvaamaan itse paloa. Sisarukset Peter ja Hulda ja heidän ystävänsä Jaakko seikkailevat liekkien keskellä. He ovat saaneet tärkeän tehtävän: pelastakaa Suomen historia alkuhämäristä kertova kirja.

Seikkailun lomassa kuvataan Turkua ja palon leviämistä. Kirja oli yllättävänkin raaka ja vaikka karmeuksia ei kuvata yksityiskohtaisesti, lapset törmäävät väkivaltaisesti kuolleisiin ihmisiin. Ei siis ehkä kaikkein herkimmille lukijoille.


Savunhaju oli iholla, eikä mikään saunominen pessyt sitä pois. Tai ehkä se olikin pinttynyt ihmisten sisään niin, että joka henkäyksellä he haistoivat, tulen, kuoleman ja tuhkan.
(s. 5, Rauniokaupungin lapset)


Rauniokaupungin lapsissa alkaa Turun jälleenrakennus. Kaikki on palanut maan tasalle ja turkulaiset yrittävät kyhätä kuka minkäkin laisen hökkelin suojaksi talvea vastaan. Peter, Hulda ja Jaakko etsivät aarretta ja pohtivat tulevaisuuttaan.

Lasten kautta kuvataan hyvin muun muassa luokkaroja. Tuomariperheen Peteriä ei kiinnosta opiskelu triviaalikoulussa vaan rahan ansaitseminen mahdollisimman helposti. Jaakkoa sen sijaan opiskelu kiinnostaisi, mutta pyykkärin poikana mahdollisuudet siihen ovat pienet. Hulda puolestaan ei halua päätyä kenenkään piiaksi tai kotiäidiksi, mutta tytöillä on hyvin pienet mahdollisuudet tehdä mitään muuta.

Palavan kaupungin lapset voitti vuoden 2023 Runeberg Junior -palkinnon. Tässäpä se nähdään, että historiasta voidaan kirjoittaa laadukkaita lanu-kirjoja, jotka kiinnostavat myös kohderyhmäänsä.


Kirjojen tiedot:
Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset & Rauniokaupungin lapset | WSOY 2022 & 2023 | 135 & sivua

Haasteet:
* Helmet 2023 : 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön [35/50]
Toisena kirjana Palavan kaupungin lapset ja paikkana Turku. Ensimmäinen tähän luettu kirja oli Puuvillatehtaan kilpailija.
* Lukumatka menneisyyteen 2023:
18. Kirjassa on kirjoja (Palavan kaupungin lapset)
8. Lasten- tai nuortenkirja (Rauniokaupungin lapset)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti