Kun Frugårdin kartanon emäntäpiika halvaantuu, 17-vuotias Hedda Noora lähetetään hänen sijaisekseen. Nuori aatelisneito pääsee nopeasti yli epävarmuudestaan ja ottaa huushollin komentoonsa. Mukavan Adolf-serkun tuella, tietenkin.
Jätin Enni Mustosen edellisen sarjan Syrjästäkatsojan tarinoita kesken, koska päähenkilöiden jatkuva julkkisten tapaaminen meni jo niin epäuskottavaksi. Ajattelin, että tässä sarjassa samaa ongelmaa ei varmasti ole, liikutaanhan tässä 1700-luvun loppupuolella, ja varasin kirjan joskus viime vuonna. Sainkin tämän melko nopeasti sen jälkeen, kun kirja tuli kirjastoon, ja viihdyin tämän parissa oikein hyvin.
Iloisena yllätyksenä tästä kirjasta oli jätetty pois itseään toistava kaksikielisyys, joka myös ärsytti minua Syrjästäkatsojan tarinoissa. Ei enää ruotsinkielisiä repliikkejä, jotka toistettiin välittömästi suomeksi! Minulle lukukokemus oli sen vuoksi paljon sujuvampaa ja kirjaan oli helpompi upota.
Tarina siis kattaa vuodet 1774-1775 ja alkaa, kun Hedda Noora lähetetään ottamaan vastuu Frugårdista. Tomera toimen ihminen kun on, Hedda Noora ei kauaa laiskottelua katsele ja tekee jopa itsekin töitä, joita useimmat hänen asemassaan olevat naiset eivät varmasti tekisi.
Kirjassa ei ole mitään kovin dramaattisia tapahtumia, onpahan vain mukavaa arjen kuvailua. Se on sujuvaa ja selvästi hyvin tutkittua kuvausta suomalaisen kartanon vuodenkierrosta ja nuoren aatelisnaisen elämästä 1770-luvulla. Kirjassa on monia eri tavoin hienoja kohtauksia, kuten hauska kuvaus tuoreen avioparin yrityksistä saada morsian ulos monimutkaisesta juhlapuvustaan.
Pidin Hedda Noorasta, joka on sekä kypsä emäntä että hieman naiivisti haaveileva nuori. Hän nimittäin odottaa kasvattiäitinsä veljeä, meriupseeri Ottoa, joka on antanut epämääräisen lupauksen yhteisestä tulevaisuudesta Hedda Nooran ollessa noin 14-vuotias. Ja pyöriipä nurkissa Oton pari vuotta vanhempi velikin. Adolf on Oton vastakohta, vastuullinen ja luotettava luutnantin pestiä odottava mies.
Tykkäsinkin kirjan romanssista, joka oli jollain tavalla hiljainen ja vaatimaton, mutta vaikutti kestävältä. Toivon, ettei se seuraavissa osissa kompastu uskottomuuteen, yllättäviin äpärälapsiin tai yleiseen aviomiehen mulkerouteen. Nämä voisi ihan hyvin jättää kirjavan sivuhenkilökaartin huoleksi. Pidin erityisesti rivakasta kyökkipiiasta Reetta Heikintyttärestä, joka toivottavasti on mukana seuraavassakin kirjassa.
Ja jos ei joku sitä jo tiennyt, Hedda Noorahan on siis ollut oikeasti olemassa ja oli se sitten juonipaljastus tai ei, googlasin hänet ja löysin muun muassa hänen sukupuunsa. Sieltäpä sai viitteitä siitä, mihin suuntaan tarina etenee.
Kirjan tiedot:
Enni Mustonen: Kasvattitytär | Otava 2023 | 400 sivua | Kirjastosta
Luettu myös:
Kirjabrunssi, Tuijata ynnä muut
Haasteet:
* Helmet 2023 : 22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon [28/50]
Historia. Meninpä nyt siitä, missä aita on matala.
* Lukumatka menneisyyteen 2023: 6. Vuonna 2023 julkaistu historiatietokirja tai historiallinen romaani
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti