sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Matt Sewell: Pöllöt - yöllisiä ystäviämme ympäri maailman

Matt Sewell: Pöllöt - yöllisiä ystäviämme
ympäri maailman
(Owls, 2014)
128 s.
Atena 2015
Kirjastosta

Kaikki rakastavat pöllöjä - niin yksinkertaista se on!

Tämä tarttui mukaani nuorten tietouutuuksista söpöytensä vuoksi. Siis katsokaa nyt tuota kantta, vaikka kuva aika pieni onkin. Pieniä suloisia pöllöjä! Minä olen sitä lajia, jonka aivot lentävät välittömästi narikkaan jos näköpiirissä on ihana eläin. Järkevää keskustelua on turha odottaa kun suustani pääsee lähinnä "Kuka on ihana? Sinä olet ihana! Pienet tassut/kaviot/evät ja kaikki!! :D :D :D" -tyylistä hihitystä. Jotkut höpsähtävät ihmisvauvoista, minä puolestani suloisista* eläimistä.

*Suloisia eivät ole esimerkiksi hämähäkit ja muut ötökät. Jos niitä tulee näköpiiriini, haluan välittömästi liiskata ne. Tai jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin haluan jonkun muun liiskaavan ne mahdollisimman kaukana minusta.

Ja voi että tässä kirjassa onkin aivan ihanat kuvat! Näyttävät vesiväreillä maalatuilta, mutta en ole ihan varma asiasta. Katsokaa nyt:

Kalahuuhkaja (Bubo zeylonensis)
s. 58-59
Niin söpö!

Kirjassa esitellään viitisenkymmentä pöllölajia, ja jokaiselle sisäistä fanitytön kiljuntaa aiheuttaneelle kuvalle on oma tekstisivunsa. Tekstit eivät suinkaan ole kuivan asiallisia, vaan Sewell kertoo niissä kevyttä pöllötietoutta ja, no, vähän mitä sattuu. Joskus juttu meni niin sivuraiteille, että itse pöllöstä saattoi olla vain yksi lause. Pidin enemmän niistä jutuista, jotka liittyivät suurimmaksi osaksi kyseiseen pöllöön ja kertoivat esimerkiksi sen elinympäristöstä tai ulkonäöstä. Ehdoton suosikkini on huuhkajan esittelyn alku:

Kynnet kuin teurastajan koukut, siivet kuin kapakan ovet, niska massiivinen kuin turkkilaisella painonnostajalla.
(s. 70)

Kirjan lopussa on bongauslista, johon voi ruksia bongatut pöllöt. Käännökseen on huomaavaisesti merkitty ne pöllöt, jotka pesivät täällä Suomessa.

Pöllöistä ja söpöilystä tykkäävät, yrittäkää saada kirja käsiinne! Tämä on sellainen hyvän mielen kirja, jota katsellessa ei voi kuin hymyillä.


Haasteet: 50 kategoriaa - 14. a nonfiction book

8 kommenttia:

 1. Ihanan näköiset kuvat. :) En tiedä pöllöistä mitään, joten tämähän olisi sitten omiaan minulle. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin kertakaikkisen ihana, että söpömpää lintukirjaa on vaikea kuvitella. :)

   Poista
 2. Pöllöt ovat aivan mahtavia eläimiä. Kerran on pöllö tuijottanut minua silmiin ja oli maaginen hetki.

  Lapsellani menossa kukkakirja, kun haluaa tunnistaa kukkia luonnosta, lasten- ja nuortenkirjat tietokirjat tulevat tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kuulema tykännyt pöllöistä ihan pienestä lähtien. :)

   Kesä on siitäkin kivaa aikaa, että kaikenlainen lintu- ja kasvibongailu on ajankohtaista. Talvella ei kovin montaa lajia näe jos ei lähde metsään tarpomaan ja toivo törmäävänsä vaikka hirveen.

   Poista
 3. Törmäsin tähän netin kirjakaupassa ja kiinnitin huomioni jostain syystä. Mietin, mikähän kirja tuo oikein on. Ihania kuvia. Ongelma on se,että noista ei taida päästä bongaamaan montaa lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt en ihan väärin muista, niin kirjassa esiteltiin vajaa kymmenkunta Suomessa esiintyvää pöllöä. Eipä niitä kyllä taida loppujen lopuksi kovin montaa olla olemassakaan...

   Poista
 4. Pöllöjä on vaikea nähdä, ainakaan niin, että tunnistaisinki.

  VastaaPoista
 5. Pöllöjä on vaikea nähdä, ainakaan niin, että tunnistaisinki.

  VastaaPoista