torstai 2. joulukuuta 2021

Pirkko Saisio: Lokikirja

Kansikuva.


Turussa, lähellä kaupunginteatteria on puhelinpylväs ja pylväässä ilmoitus: vene myytävänä.

Saikki (Pirkko Saisio) ja Honksu (Pirjo Honkasalo) ostavat hetken mielijohteesta pienen mutta sitäkin uljaamman mahonkiristeilijän. Omaelämäkerrallisessa meripäiväkirjassa kuvataan Saikin, Honksun, nuoren Elsan sekä sekalaisen ystävä- ja sukulaisjoukon kesiä Dianan kannella.

Bongasin tämän aikoja sitten Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmästä, kun etsin vinkkejä haastekohtaan "kirja kertoo sateenkaariperheestä". Halusin lukea tähän jotain iloista ja positiivista, en perhe- ja/tai parisuhdeongelmaista kirjaa. En silti arvannut, miten lennokasta meno Dianan kyydissä olisi. Tämä oli kiva hyvän mielen kirja ja sopi hyvin talviseksikin lukemiseksi.

Lokikirja on kirjoitettu, no, lokikirjaksi. Se koostuu vuosien 1988 - 1994 aikana tehdyistä päiväkirjamerkinnöistä, joissa Saikki kertoo arjesta Dianan kyydissä. Tekstin lomassa on hauskoja mustavalkoisia piirroksia, jotka sekä tukevat tekstiä että kertovat myös sellaista, mikä on jäänyt siitä pois.


10.6.1994 tavataan kieroja savolaisia.


Tykkäsin lokikirjan rennosta kertojaäänestä. Dianan kannella ei turhia pönötetty ja kirjasta oikein huokuu lomafiilis. Toki retkiin mahtuu ongelmia ja pulmatilanteitakin, mutta ne ovat vain väliaikaisia hidasteita. Pääasia on yhdessäolo, merestä ja rakkaiden ihmisten seurasta nauttiminen. Diana vie matkustajansa niin merelle kuin sisävesillekin, ja sen kyydissä päästään nauttimaan hyvistä eväistä, komeista maisemista ja yllättävistä tilanteista. 

Mieleeni jäi myös se, miten usein kahden naisen luotsaamaa venettä ihmeteltiin. Nainen ruorissa, onko moista ennen nähty!


Meri kimmelsi aurinkoa, ulappa kiilsi tyhjänä, ja sielu kiilsi täytenä, niin että tuntui, että tätä ei enää voi kauan jatkua.

Eikä tietysti jatkunutkaan, sillä Enklingen edessä pysähtyi moottori.
(päiväys: 28.7.1990)

Kirjan tiedot:
Pirkko Saisio: Lokikirja | Siltala 2010 | 306 sivua | Kirjastosta

Luettu myös mm.:
P.S. Rakastan kirjoja, Tarukirja, Nannan kirjakimara ynnä muut

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 18. kirja kertoo sateenkaariperheestä [43/50]
* Luonto sivuilla - Tietokirja
Koska tämä on kirjastoluokassa 69.63 eli vesiliikenne.

2 kommenttia:

  1. Minä luin tämän pari vuotta sitten Helmet-haasteeseen. Tosi mukava kesäinen kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Kiva, että törmäsin suositukseen, en luultavasti olisi itse löytänyt tätä hyllystä.

      Poista