tiistai 7. joulukuuta 2021

Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1 (Mma Ramotswe tutkii #01)

Kansikuva.

 
Mma Ramotswella oli etsivätoimisto Afrikassa, Kgale Hillin juurella.

Kolmikymppinen Precious Ramotswe perii isältään niin paljon karjaa, että pystyy toteuttamaan unelmansa. Pieni etsivätoimisto onkin ainoa laatuaan Botswanassa, onhan sen johdossa nainen. Mma Ramotswe ratkoo useimmiten varsin arkisia tapauksia, mutta törmää myös hyvin synkkiin juttuihin. Positiivinen elämänasenne ja kuppi rooibosteetä kantavat kuitenkin pitkälle!

Kylläpä menikin pitkään, ennen kuin tähänkin sarjaan tartuin. Minulle näkyy käyvän usein niin, että kun viimein luen jotain lukujonossani roikkunutta, se paljastuukin hyväksi kirjaksi, olisin mielelläni lukenut aiemminkin. No, on kai tässä se hyvä puoli, että nyt sarjaa on ilmestynyt käsittääkseni reilut parikymmentä kirjaa, joten se ei lopu ihan heti.

Tykkäsin todella paljon sekä Mma Ramotswesta että tarinassa kuvatusta maasta. En odottanut, että Mma Ramotswen henkilökohtainen historia olisi niin ankea, kuin se sitten oli. Hänellä oli turvallinen lapsuus ja rakas isä, mutta sitten hän hullaantui väärään mieheen. Onneksi hän selvisi kauheista koettelemuksistaan eikä edes menettänyt elämäniloaan.

Pidin myös siitä, miten nokkela ja viisas hän on. Kirjassa kuvataan useampaan tapausta, jotka Mma Ramotswe saa ratkaistavakseen. Hänen käytännöllisyytensä ja kykynsä saada ihmiset luottamaan itseensä ovat suureksi avuksi, ja toisinaan hän käyttää jälkimmäistä häikäilemättömästi hyväkseen. Perinteisen pyöreää kolmikymppistä naista harvoin edes epäillään kieroilusta.


Mma Ramotswe ei halunnut Afrikan muuttuvan. Hän ei halunnut sen asukkaiden muuttuva samanlaisiksi kuin kaikki muutkin, sieluttomiksi, itsekkäiksi ihmisiksi, jotka unohtaisivat mitä oli olla afrikkalainen tai mikä oli vielä pahempaa häpeäisivät afrikkalaisuuttaan.
(s. 277)

Kirjan jutuissa tulee luontevasti esiin Mma Ramotswen rakas kotimaa Botswana ja sen kulttuuri. Se, että kaiken takana onkin krokotiili, on kirjassa aivan uskottavaa. Miksipä ei, kyllähän niitä Afrikan joista löytyy. Mma Ramotswe tiedostaa hyvin maansa kulttuurin ja perinteet, ja valitsee niistä ne, jotka kokee pitämisen arvoisiksi. Hän suree esimerkiksi sitä, että nykynuoriso ei enää puhu yhtä kunnioittavasti vanhemmille kuin ennen, mutta toisaalta patriarkaalisia sukupuolirooleja voitaisiin jo hellittää. Samoin hän paheksuu syvästi noitauskoa, joka johtaa usein ihmiskehon osien käyttämiseen riiteissä ja amuletteina.

Kaiken kaikkeaan ilahduttavan lämminhenkinen hyvän mielen dekkari!

Kirjan tiedot:
Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1 | Otava 2003 (1. p. 1998) | 302 sivua | Omasta hyllystä
Englanninkielinen alkuteos: The nro 1 ladies detective agency (1998) | Suomennos: Jaakko Kankaanpää

Luettu myös mm.:
Luettua, Kirjakaapin avain, Sonjan lukuhetket ynnä muut

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 50. kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä [44/50]
* Pohjoinen lukuhaaste 2021 - 15. leppoisa hyvän mielen dekkari [19/25]
* Luonto sivuilla - Eksoottinen ympäristö

2 kommenttia:

  1. Siskoni rakastaa tätä sarjaa, mutta en ole myöskään saanut aikaiseksi tartuttua siihen, vaikka se kuulostaakin ihanalta. Eli toinen jälkiherännyt täällä mutta ehkä ensi vuosi on viimein se vuosi kun tutustun Mma Ramotswellaan :D

    VastaaPoista