tiistai 14. joulukuuta 2021

Erica Bauermeister: Elämän lempeät maut

Kansikuva.

Lillianin mielestä hetki ennen valojen sytyttämistä oli kaikkein mukavin.

Lillian pitää ravintolassaan Lempeiden makujen kokkikoulua. Joukko erilaisia ihmisiä kokoontuu kerran kuussa valmistamaan yhdessä ruokaa, jossa ei seurata tarkkoja reseptejä. Lillian luottaa enemmän vaistoonsa kuin tarkasti mitattuihin ainesosiin ja opettaa oppilaansakin kuuntelemaan itseään.

Varoitus: tätä kirjaa lukiessa tulee nälkä. Bauermeisterin ruokakuvaukset ovat niin yltäkylläisiä, että ainakin minun alkoi tehdä mieli todella hyvin valmistettua ruokaa. Kuvauksissa vedotaan kaikkiin aisteihin, koska ruoka on tässä kirjassa kokonaisvaltainen kokemus. Sillä ei hemmotella vain makuhermoja, koska hyvä ruoka myös tuoksuu, näyttää ja tuntuu hyvältä.


Helen kastoi oman palasensa pataan ja pisti sitten suuhunsa haarukallisen, jossa gruyere- ja emmentaljuusto sekoittuivat valkoviinin puraisuun ja muuttuivat yhdessä joksikin pehmeämmäksi, lempeämmäksi, ennen kuin ne kohtasivat leivän vakaan käden, joka hallitsi koko yhdistelmää. Hyvin hentoina niiden alla, niin että Helenin täytyi maistaa varmuuden vuoksi uusi palanen, tuntuivat Kirschin leikkisä suudelma ja muskottipähkinän kuiskaus.
(s. 184)


Kokkikurssi tuo yhteen ihmisiä, jotka löytävät itsestään uusia puolia sen aikana. Lillianin lempeät oppitunnit ja tarkkaan valitut ruokalajit saavat oppilaat pohtimaan omaa elämäänsä. Maut ja tuoksut nostavat pintaan tunteita ja muistoja, jotka käsitellään viimein loppuun. Kotiäiti kysyy viimein itseltään, mikä hänet tekee onnelliseksi. Vuosikymmeniä naimisissa ollut pariskunta palaa kumpikin tahollaan suhteensa suurimpaan kipupisteeseen ja sen seurauksiin. Leskeksi jäänyt mies löytää yllättäen yhteyden iäkkääseen naiseen, jonka muisti on alkanut oikutella.

Kokonaisuutena kirja on juuri sellainen, kuin suomennoksen nimi lupaakin. Lempeä hyvän mielen kirja, jossa edetään verkkaisesti oppitunnista, ruokalajista ja näkökulmasta toiseen. Lillian ja kaikki hänen oppilaansa saavat omat kappaleensa, joissa tutustutaan heihin paremmin. Jokaisella on oma syynsä olla kurssilla ja oma suhteensa ruokaan ja ruoanlaittoon.


Kirjan tiedot: 
Erica Bauermeister: Elämän lempeät maut | Bazar 2009 | 217 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: The School of Essential Ingredients (2009) | Suomennos: Helinä Kangas

Luettu myös mm.:
Kirjarikas elämäni, Ankin kirjablogi, Kajaanin kaupunginkirjaston lokikirja ynnä muut

Haasteet:
* HelMet-lukuhaaste 2021 - 44. kirjassa on reseptejä [46/50]
* Luonto sivuilla - Rauhoittava kirja

2 kommenttia:

  1. Tämä oli tosiaan herkullista hyvän mielen luettavaa. Sellainen lempeä tarina, jollaisia välillä tarvitaan, varsinkin näin talven pimeydessä. Nälkä tämän kirjan äärellä voi kyllä tulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin tätä lukiessani, että toimiiko tämä paremmin talvi vai kesäkirjani. Päädyin lopulta talven puolelle, koska tämä oli niin lempeän aurinkoinen kirja!

      Poista