keskiviikko 7. elokuuta 2024

B. B. Alston: Amari ja yön veljet

Kansikuva.

Istun rehtorin kansliassa.

B. B. Alstonin Amari-sarjan kirjat ovat jääneet mieleeni ihan vain siksi, että tämän ensimmäisen osankin kannessa oleva päähenkilö on tummaihoinen tyttö. Ei sellaisia kirjoja juuri suomenneta, vaikka menekkiä varmasti olisi. Tämänkin sarjan tiedän liikkuvan kirjastossa tasaista tahtia.

Tämän ensimmäisen osan perusteella Amari-sarja on sellainen perusnuortenfantasia. Amari saa tietää, että erilaisia fantasiaolentoja on olemassa ja että hänellä itselläänkin on yliluonnollisia kykyjä. Vieläpä hyvin harvinaisia ja taikamaailmaa pelottavia sellaisia. Amari viettää kesän salaisessa oppilaitoksessa ja käyttää tilaisuutta hyväkseen etsiäkseen kadonnutta isoveljeään.

Aika perusjuttu siis. Mutta se, missä sarja on vähän erilainen, on nimenomaan Amarin tausta. Hän ei ole orpo, vaan yksinhuoltajaäidin kasvattama. Äiti on lähihoitaja ja pieni perhe asuu kaupungin vuokra-asunnossa enimmäkseen mustien asuttamassa lähiössä, jossa esimerkiksi huumekauppa näkyy kaduilla.

Amari on tottunut kohtaamaan ennakkoluuloja asuinpaikkansa ja rasismia ihonvärinsä vuoksi. Taikamaailman ennakkoluuloiset asenteet eivät häntä juuri säväytä, ovathan ne niin ikävän tuttuja. Samaa paskaa eri muodossa. Onneksi hän löytää myös ystäviä.

Amarin arkea katsotaan nimenomaan hänen kauttaan. Hän ei halua, että hänen kotiaan kutsutaan slummiksi. Hän tietää, miten vaikea sieltä on ponnistaa ylös kun (valkoinen) yhteiskunta tekee parhaansa polkeakseen sen asukkaat alas. Mitä vaihtoehtoja nuorilla on, kun opintoihin ei saa apua, perhe on köyhä ja kaikki halveksivat heitä kuitenkin?

Tässä oli siis kiinnostava yhteiskunnallinen lisä tuohon vauhdikkaaseen perusfantasiaan ja luultavasti jatkan sarjan lukemista.


Kirjan tiedot:
B. B. Alston: Amari ja yön veljet | Otava 2021 | 363 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: Amari and the Night Brothers (2021) | Suomennos: Ilkka Rekiaro

Luettu myös:

Haasteet:
* Kesäkirjabingo : Lue lanua
* Fantastinen kesä : Kesä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti