perjantai 23. elokuuta 2024

B. B. Alston: Amari ja taikureiden peli

Kansikuva.

Juoksen jalkakäytävällä muotiliikkeiden, luksustavarakauppojen ja hienon taidegallerian ohi.

Luin B. B. Alstonin Amarista kertovan fantasiasarjan ensimmäisen osan vain parisen viikkoa sitten. Tämä on niitä harvoja kertoja, jolloin sain aikaiseksi lukea jatko-osan näin pian. Risti seinään, merkintä historiankirjoihin jne.!

Amari ja taikureiden peli alkaa noin vuosi edellisen osan jälkeen. Joku pysäyttelee aikaa vähän siellä sun täällä ja siitä syytetään tietenkin taikureita. Amari haluaa puhdistaa oman ja muiden taikurien maineen ja selvittää, kuka pysäytysten takana on. Samaan aikaan hänet pakotetaan osallistumaan peliin, jonka palkintona on taikureiden kiistaton johtajuus.

Tykkäsin ensimmäisessä osassa siitä, miten Amarin jokseenkin epätyypillinen tausta vaikutti tarinaan. Tässä osassa tällaista yhteiskunnallista otetta oli harmillisesti vähemmän. Toki kirjassa melkein tavataan isoilla kirjaimilla se, että yliluonnollisten olentojen taikaihmistenkin taholta kokema syrjintä on samankaltaista kuin tosielämän rasismi. Minusta se ei kuitenkaan toiminut ihan niin hyvin kuin olisi voinut.

Muutenkin kirjassa on kaksi isoa juonta, jotka tuntuivat olevan aivan erillään toisistaan. Lopussa ne nivoutuvat yhteen, mutta taikureiden peliin olisi voinut käyttää enemmänkin aikaa. Semminkin kun se on se juttu, joka selvästi määrää seuraavan osan kulun.

Eli harmillisesti ei niin hyvä kuin eka osa! Ehkä tämä olisi sellainen välikirja, jossa pohjustetaan loppuja? Sarja on kuitenkin ihan kelpo fantasiaa ja toivonkin, että se suomennetaan loppuun asti. Kolmas osa on jo ilmestynyt englanniksi ja jos tässä innostun, saatan lukaista senkin.


Kirjan tiedot:
B. B. Alston: Amari ja taikureiden peli | Otava 2023 | 380 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: Amari and the Great Game (2022) | Suomennos: Ilkka Rekiaro

Haasteet:
* Fantastinen kesä : Taikaesine tai ase jolla on nimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti