tiistai 14. marraskuuta 2023

J. Ryan Stradal: Keskilännen keittiöt

Kansikuva.

Lars Thorvald rakasti kahta naista.

Eva Thorvaldin maailmankuulut kattaukset maksavat tuhansia euroja per ruokailija. Mutta kuka on Eva ja miten hänestä tuli ruokasnobien palvoma kulttikokki?

Eräs ystäväni suositteli tätä kirjaa vuosia sitten, mutta eipä vain tullut luettua aiemmin. Onneksi Herkulliset kirjat -haaste tsemppasi viimein tarttumaan tähän, koska tämä oli mitä mainioin hyvän mielen kirja.

Vähän ja ihanan ilkeä sellainen, kylläkin.

Kirjalla on monta kertojaa, joista Eva on vain yksi. Hänen elämäänsä kartoitetaan muiden näkökulmasta ja samalla lukija saadaan miettimään, miten valtava vaikutus satunnaisella tapaamisella voi olla. Jos Eva ei olisi tavannut juuri näitä ihmisiä, hänen ja heidän polkunsa olisivat voineet olla aivan erilaiset.

Kuulostaa syvälliseltä ja on kirja vähän sitäkin, mutta enimmäkseen se oli minusta todella hauskaa luettavaa. Kirjassa kuvattu ruokasnobbailu oli aivan uskomatonta ja osa kertojista todella tehopyhiä. Omaan nilkkaan se pilkka tahtoikin sitten kalahtaa.

Tykkäsin paljon Evasta, josta piirtyy päättäväinen oman tiensä kulkija. Ruoka on hänen elämänsä suurin rakkaus ja hän rakastaa kokata makuelämyksiä. Samaan aikaan hänen jalkansa ovat kuitenkin tiukasti maassa, toisin kuin monien hänen pöytänsä ääreen päätyneiden hifistelijöiden.


Ros Wali oli juuri sillä hetkellä kyyristynyt tyhjän lautasensa ylle nuolemaan karhunvatukkatahraa. “Tämä on elämän eliksiiriä!” iso mies huusi.
(s. 380)


Eli lopputulemana vallan mainio kirja ja kurkistus Keskilännen (ruoka)kulttuuriin!


Kirjan tiedot:
J. Ryan Stradal: Keskilännen keittiöt | Tammi 2016 | 394 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: Kitchens of the Great Midwest (2015) | Suomennos: Mari Hallivuori

Luettu myös:
Eniten minua kiinnostaa tie, Lumiomena, Järjellä ja tunteella ynnä muut

Haasteet:
* Herkulliset kirjat 2023 : Kirjan kannessa on drinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti