lauantai 18. marraskuuta 2023

Christoph Ribbat: Ravintolassa: ruoan maukas historia

Kansikuva.


Frances rientää ympäri Chicagoa, tunkee ihmisjoukkojen läpi.

Christoph Ribbat juoksuttaa kirjassaan lukijan ravintolahistorian läpi. Kaikki alkaa 1700-luvun Pariisista, jossa kahvilakulttuurin rinnalle nousevat ravintolat. Konsepti laajenee nopeasti ja pian kuvioissa mukana ovat muun muassa ruoka- ja ravintolakriitikot. Missä kannattaa syödä ja mitä?

Minulle jäi tästä kirjasta vähän hämmentynyt fiilis. Asia on kiinnostava, ja Ribbatin tapa kirjoittaa on nopealukuista ja tekee historian eläväksi. Kuitenkin, koska kirja vilisee nimiä ja paikkoja, putosin välillä kärryiltä siitä, kuka kukin oli ja mihin he liittyivätkään.

Ribbat on kirjoittanut kirjansa katkelmissa, jotka eivät seuraa toisiaan kronologisessa järjestyksessä. Historiallisiin henkilöihin ja johonkin asiaan saatetaan palata paljon myöhemmin. Kaikki eivät edes ole oikeita ihmisiä, vaan osa on fiktiivisiä hahmoja! Minä en tiedä ravintolamaailmasta niin paljoa, että olisin aina tiennyt kummasta on kyse.

Mutta, kirja oli niin hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen, että luin sen ihan mielelläni loppuun asti. Ribbat esittelee paitsi ravintolahistoriaa, myös maailmaa keittiön oven takana. Ruokailijat eivät tiedä, mitä kaikkea kulissien takana tapahtuu. Tai miten likaista siellä voi olla, välillä suorastaan iljetti.

Kirjassa kerrotaan esimerkkitapauksien kautta muun muassa ravintolahenkilökunnan sisäisestä hierarkiasta ja siitä, miten rasismi ja seksismi näkyvät ravintoloiden arjessa. Minusta oli erityisen mielenkiintoista ja masentavaakin lukea tästä. Värillä ja sukupuolella on väliä kattiloiden äärelläkin.


Kirjan tiedot:
Christoph Ribbat: Ravintolassa: ruoan maukas historia | Aula & Co. 2017 | 238 sivua | Kirjastosta
Saksankielinen alkuteos: Im Restaurant. Eine Geschichte aus dem Bauch der Mod (2016) | Suomennos: Otto Lappalainen

Haasteet:
* Herkulliset kirjat 2023 : Kirja kertoo ravintolasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti