torstai 9. marraskuuta 2023

Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika

Kansikuva.


Vierekkäin on kolme nahistunutta sitruunaa ja muovipussillinen pitaleipää, joka on pikemmin kuivaa kuin homeista.

18-vuotias Salama elää keskellä Syyrian sisällissotaa. Hän työskentelee vapaaehtoisena sairaalassa ja pohtii, pitäisikö paeta maasta vai jäädä vaarojen keskelle. Eräänä päivänä Salama tapaa Kenanin, joka miettii samoja asioita.

Olipahan erilainen nuorten aikuisten kirja. Kauniin ja raikkaan kannen sisällä olevasta tarinasta oli kepeys kaukana. Luin tämän ahmimalla, koska oli aivan pakko saada tietää, miten Salaman, Kenanin ja muiden kirjan hahmojen käy.

Tarina sijoittuu vuosiin 2011-2012 eli Syyrian sodan alkupuolelle. Sama sota on muuten käynnissä edelleen vaikka se onkin uutisoinnissa jo jäänyt muiden aiheiden alle. Kapinalliset nousivat vastustamaan hallitusta ja siitä lähtien siviilien osa on ollut kurja.

Salaman farmaseutin opinnot jäivät yhteen vuoteen ja sen jälkeen hän on oppinut sitomaan haavoja, ompelemaa tikkejä ja amputoimaan raajoja. Kirja ei mässäile verellä, mutta sodan raaka todellisuus ja tragedia on myös Salaman todellisuutta. Hän on jo menettänyt läheisiään eikä mene päivääkään etteikö hän näkisi kuolevia ihmisiä.

Olennaista tarinassa on sekin, miten sotatila ja Salaman kokemat kauheudet ovat vaikuttaneet hänen mielenterveyteensä. Hän näkee hallusinaatioita ja tietää sen, Kenanin pikkuveli puolestaan ei puhu. Mistäpä he apua saisivat, kun maan tilanne on mikä on?

Yksi mielestäni koskettavimmista kohtauksista olikin se, jossa Kenan toteaa ettei tiedä, miten voisi enää auttaa Salamaa. Pidin vakavasävyisestä romanssista, johon oman erikoisuutensa toi nuorten usko. He ovat tietenkin muslimeita ja kunnioittavat uskonsa asettamia rajoja. Hijab on Salamalle arkinen, mutta merkityksellinen vaate. Pidin muutenkin siitä, miten kirjassa kuvattiin syyrialaista kulttuuria.

Kaiken kaikkiaan kirja siis pohtii vakavia aiheita. Millaista on menettää kaikki, joka on sinulle tuttua? Voitko paeta maasta, jota rakastat, mutta joka on muuttunut vihamieliseksi? Miksi muu maailma ei tunnu välittävän? Ei edes pakolaisista, joita ryöstetään ja jotka hukkuvat Välimereen?

Hieno kirja ja toivon, että siihen tartutaan sen pituudesta (571 sivua) huolimatta. Fontti on tavallista isompaa!


Kirjan tiedot:
Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika | Tammi 2023 | 571 sivua | Kirjastosta
Englanninkielinen alkuteos: As Long as the Lemon Trees Grow (2022) | Suomennos: Helene Bützow

Luettu myös:
Ainakin Kirjapöllön huhuiluja

Haasteet:
* Helmet 2023 : 41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla [46/50]
* YA-lukuhaaste 2023 : Päähenkilö on erilainen kuin sinä
* Herkulliset kirjat 2023 : Kirjan kannessa on hedelmiä

2 kommenttia:

  1. Mulla on tää hyllyssä oottamassa lukuvuoroaan. Nyt kiinnostaa entistä enemmän lukea tää!

    VastaaPoista