lauantai 18. helmikuuta 2023

Muinaisen Lähi-idän imperiumit: kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Kansikuva.


Tämä kirja sai alkunsa Helsingin yliopiston Muinaisen Lähi-idän imperiumit – huippuyksikön piirissä.

Tässäpä mielenkiintoinen tietokirja kaikille historiasta tykkääville. Helsingin yliopistossa toimii Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikkö, jonka tutkivat ovat halunneet tehdä työtään tunnetuksi ja helpommin lähestyttäväksi.

Tuloksena onkin suurimmaksi osaksi helpohko tietopaketti muinaisten valtakuntien toiminnasta. Kirjassa on 11 artikkelia eri aiheista taloudesta taiteeseen ja arkielämään. Ihan kaikkea ei selitetä perin juurin, joten jonkinlainen mielikuva näistä imperiumeista on hyvä olla olemassa jo kirjaan tarttuessa.

Ensimmäinen artikkeli on kuitenkin johdanto aiheeseen ja luulisin silläkin pärjäävän. Näin lukijan näkökulmasta kirjan suurin ongelma on itse asiassa sen toinen, kirjoitustaidon kehittymistä käsittelevä luku. Se oli mielestäni kaikkein haastavin luettava ja vaati jo erikoissanaston taitamista. Epäilen, että joillakin lukeminen saattaa tökätä siihen, joten luku olisi ehkä ollut parempi laittaa myöhemmäksi.

Ei sillä, että kaikkia kirjan artikkeleita on edes pakko lukea. Ne ovat osa kokonaisuutta, mutta silti itsenäisiä. Niistä voi valita rusinat pullasta ja lukea kiinnostavimmat aiheet. Minä taisin pitää eniten Mikko Luukon tiedettä ja taikauskoa käsittelevästä artikkelista, joka antaa sekä uutta tietoa että pistää asiat oikeaan perspektiiviin.


Taikausko-sanan käyttö itsessään antaa ymmärtää, että tutkimme muinaista kulttuuria omilla ehdoillamme, koska taikauskoon käsitteenä liitetään yleensä kielteisiä mielikuvia ja yleensä sitä käytetään vieraita kulttuureja kuvatessa. Kukaan tuskin kuvittelee kenenkään kyseiseen kulttuuriin kuuluvan ihmisen itse esimerkiksi sanoneen: "Tässä me harjoitamme hieman taikauskoa."
(s. 112)


Kaiken kaikkiaan hieno tietopaketti! Jos muinainen maailma ja sen mahtavat valtakunnat yhtään kiinnostavat, kannattaa tutustua.


Kirjan tiedot:

Saana Svärd & Joanna Töyräänvuori (toim.): Muinaisen Lähi-idän imperiumit: kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho | Gaudeamus 2022 | 296 sivua | Kirjastosta

Haasteet:
* Helmet 2023 : 37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole [15/50]
* Lukumatka menneisyyteen 2023: 25. Kirja, jonka lukemista suosittelet historiasta kiinnostuneille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti