lauantai 14. tammikuuta 2023

Hannu Salmi: Tunteiden palo: Turku liekeissä 1827

Kansikuva.

Näin lapsena unta, että kotikaupunkini Turku oli tulessa.

Millainen kokemus oli Turun palon todistaminen? Mistä ja miksi liekit leimahtivat? Entä miten Suomi toipui tästä valtavasta järkytyksestä?

Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi pohtii näitä kysymyksiä kirjassaan, josta on puhuttu jo vaikka kuinka paljon. Kirjahan oli yksi viime vuoden Tieto Finlandia -ehdokkaista ja siltä listalta minäkin tämän bongasin. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista yhteyttä Turkuun, mutta historia ja sen käännekohdat kiinnostavat aina.

Tykkäsin kirjasta ja sen kertovasta tyylistä. Salmi maalaa hienoja kuvia palavasta kaupungista ja epätoivoisista ihmisistä, jotka yrittävät pelastaa mitä pelastettavissa on. Ihan syke nousi joissakin kohdissa, kun jännitys tiivistyi ja ihmisten hätä vain kasvoi.


Tuli nieli Ruohonpään pelloilta työläästi kerätyt korret. Ritinä voimistui, kun liekit tarttuivat heinistä kattorakenteisiin. Tulen humina vaihtui äänien sekasorroksi. Hirsien ja parrujen paukkeeseen sekoittuivat sammuttajien hätähuudot. Taivaalle kurkottavat liekit ja kattojen ylle kohoava tulenkarvainen pilvi kertoivat kauhistuttavaa viestiä.
(s. 29)


Salmi nojaa kirjassaan aikalaiskertomuksiin ja ne luovatkin kirjalle ihan oman tunnelmansa. Totta kai mukana on myös jonkin verran spekulointia, mutta nämä ihmiset olivat oikeasti olemassa. He elivät Turussa ja yhtäkkiä kaupunkia ei enää ollutkaan. Kahden päivän raivokas tulipalo tuhosi suurimman osan kaupunkia, mukaan lukien vaivalla kerätyn Turun akatemian kirjaston.

Salmi kumoaa kirjassaan lopullisesti sen parisataa vuotta kiertäneen väitteen, jonka mukaan tuli syttyi piikatytön huolimattomuudesta. Oli kyllä mielenkiintoista lukea siitä, miten tällainen väite ja huhu sai alkunsa, vaikka totuus selvitettiin oikeudessa heti palon jälkeen. Näinpä se jännittävä huhu on vahvempi kuin tylsä totuus.

Samoin oli kiinnostavaa lukea, miten uutinen palosta levisi ympäri maailmaa ja miten Turkua alettiin jälleenrakentaa. Sehän on ollut aivan valtava projekti, jota on vaikea käsittää. Kaiken lisäksi turkulaiset saivat vielä uutisen yliopisto siirtymisestä Helsinkiin.

Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen ja sujuvalukuinen tietokirja! Tuntui vähän kuin olisi jotain katastrofiromaania lukenut.


Kirjan tiedot:
Hannu Salmi: Tunteiden palo: Turku liekeissä 1827 | Otava 2022 | 240 sivua | Kirjastosta

Luettu myös:
Ainakin Kirsin kirjanurkka ja Kirjat kertovat

Haasteet:
* Helmet 2023 : 1. kirjassa on kartta [6/50]
* Luonto sivuilla: Tuli
* Lukumatka menneisyyteen 2023: 9. kirja, joka herättää tunteita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti